KOPRIVNICA BLOKIRANA

Friščićevi seljaci: Joža, zakaj te nema s nama na traktoru

Koprivnica, 040310.Poljoprivrednici od podneva zaustavili prometovanje Podravskom magistralom kod Koprivnice.Zahtjevaju smjene odgovornih. prema tvrdnjama prosvjednika, magistrala zatovrena do daljnjegaNa fotografiji: traktori preprijecili promet od Staglinca do Koprivnice.Foto: Marko Murkovic / Cropix
 Marko Murković / CROPIX

KOPRIVNICA - Podravski su poljoprivrednici sa stotinjak traktora danas blokirali Podravsku magistralu između Koprivnice i Štaglinca. Seljaci su bili ogorčeni ponašanjem vodećih ljudi HSS-a, Seljačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede. - Friščić, Pankretić, Čobanković, Mavrović...

To je marva, sve ih treba maknuti s vodećih položaja u državi. Kad im je trebalo dati glas prije izbora bili smo dobri, a gdje su sad - pitaju se Josip Krajačić i Vlado Kranjec, poljoprivrednici iz Novigrada Podravskoga. Uz njih je bilo i desetak članova HSS-a koji su kazali kako su nezadovoljni radom stranke i predsjednika Josipa Friščića koji se, kažu, u posljednje vrijeme rijetko pojavljuje u medijima te smatraju da ih se svojom šutnjom na neki način odrekao.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

- Joža je rekao da će zajedno s nama sjesti u traktor i ići na prosvjede ukoliko dođe do toga, a sad ga nema. Ne znamo da li se negdje skriva ili je jednostavno zaboravio što nam je obećao - ogorčen je Krajačić, i sam član HSS-a. Na prozivke seljaka i traženje njegove ostavke Josip Friščić je dometnuo kako seljaci imaju pravo na svoja stajališta. Podržao je poljoprivrednike izjavom da su prosvjedi oblik borbe za njihova prava te ih u potpunosti razumije.

- Pankretić i ja osmislili smo program razvoja poljoprivrede kada je to državni proračun podnosio. U 2008. godini u selo je uloženo 3,5 milijardi kuna, lani smo kroz poticaje i kapitalne potpore dali oko tri milijarde, a u ovoj je godini za poljoprivredu predviđeno ukupno oko 2,8 milijardi kuna. Uvijek dobro dođe više novca i poticaja, no pitanje je kome s druge strane uzeti - kazao je Friščić. Dodao je kako je situacija teška te svi moraju podnositi teret krize i biti realni.

- Ovakva je situacija u cijelom našem okruženju. Cijene poljoprivrednih proizvoda su pale u prosjeku za 23 posto. Ukoliko se ukine i 40 posto poticaja, pitanje je hoće li biti isplativo proizvoditi - priznao je Friščić. Kazao je kako se u Vladi intenzivno vode pregovori o mogućnosti pronalaska najpovoljnijeg rješenja te vjeruje da će se ministar Petar Čobanković već sutra obratiti poljoprivrednicima s konkretnim prijedlozima izlaska iz krizne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:08