ISPRAŽNJENI KAMPOVI

FOTO Kiša otjerala turiste! U jednom danu Istru napustilo 43.345 stranaca

Obilna kiša koja je padala proteklih dana na području Istre i Kvarnera, prouzročila je veliku gužvu na prometnicama
 Goran Šebelić/Cropix

PULA - Obilna kiša koja je posljednja dva dana padala u Istri, prouzročila je nesnosnu gužvu na prometnicama, posebno na Istarskom ipsilonu, te iznenadni odlazak većeg broja turista, i to uglavnom iz kampova.

U istarskoj Turističkoj zajednici, prema riječima njezina direktora Denisa Ivoševića, ne barataju brojkom o odlasku gostiju jer će se brojčani pokazatelji o noćenjima i broju gostiju za prvih sedam mjeseci znati tek u utorak.

Otišli dva dana ranije

- Činjenica je da je veći broj kampera u četvrtak i petak napustio Istru. Zbog lošeg vremena oni koji su svoj odlazak planirali za subotu ili nedjelju, to su učinili dva dana ranije. No zbog toga, nadam se, ipak neće biti većih poremećaja u ostvarenju dobrih turističkih rezultata jer ovaj vikend očekujemo velik broj turista iz njemačkih pokrajina Baden-Württemberg i Bavarske gdje su počeli školski praznici te, naravno, iz Italije. Nadamo se većem broju dolazaka u odnosu na odlaske iz naših turističkih središta - istaknuo je direktor Turističke zajednice Istre, Denis Ivošević.

Dodao je kako je primjetno da je u petak u odnosu na četvrtak Istru napustilo manje gostiju, što se vidjelo i po manjim gužvama na prometnicama koje vode prema graničnim prijelazima.

U četvrtak su kolone na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel bile dugačke i do 30 kilometara pa se Ipsilonom gotovo puzalo.

U petak su se kolone ipak smanjile pa su oko 12 sati bile dugačke 18 kilometara.

Prema podacima iz Policijske uprave istarske, u četvrtak je preko tri istarska granična prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane - zemlju napustilo 43.345 putnika, uglavnom stranaca, a istodobno je u Istru ušlo 28.082 putnika.

Za vikend najezda

Najveći kamp na Poreštini, Lanternu, u četvrtak je napustilo 1200 kampera. Šef recepcije naglasio je da je u petak, budući da se vrijeme ipak koliko-toliko smirilo, odlazaka bilo manje.

U kampu trenutačno boravi 8130 gostiju i s obzirom na to da je njegov kapacitet 9000 ljudi, popunjenost je više nego dobra.

Ovaj vikend očekuju velik broj gostiju te se nadaju da će rupe biti popunjene.

'Sezona se još uvijek može spasiti'

RIJEKA - Kiša i ružno vrijeme poremetili su planove turistima na Kvarneru pa je izlaz preko državne granice Rupa i Pasjak prema Sloveniji bio pojačan u četvrtak i petak, što nije tipično za srpanj jer su smjene obično vikendom. Najveće su se gužve stvarale na čvoru iznad Opatije prema riječkoj obilaznici jer je iz Istre, koju je pogodilo veliko nevrijeme, krenula kolona “putnika”.

Gordana Medved, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, vjeruje da raniji odlazak neće napraviti preveliku srpanjsku rupu jer su prva četiri vikenda bila izuzetno dobra.

- Radi se uglavnom o turistima koji su planirali ostati do vikenda pa su pomaknuli odlazak za nekoliko dana ranije jer im se ne bi isplatilo ostajati po ružnom vremenu. Oni koji ostaju dulje nisu odlazili. Sve u svemu, ako nas vrijeme posluži, nadam se da ćemo uspjeti pokrpati rupe iz predsezone i ostati u okvirima prošle godine - optimistična je Gordana Medved. Na kišni četvrtak najgore je bilo u kampovima pod šatorima, pa su mnogi kamperi odlučili spremiti ruksake i baciti put pod noge. No, kišu je stoički podnijela skupina nizozemskih mladića koje smo zatekli u kampu na Preluku.

- Pomalo smo razočarani vremenom, očekivali smo više sunca, ali idemo dalje. Danas je puno bolje, iako nam se smočila sva odjeća. Krećemo prema Poreču, a nadamo se da ćemo posjetiti i Plitvice - rekao nam je Florian Willems.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 03:22