SVETOSAVSKA AKADEMIJA

FOTO: JOSIPOVIĆ NA PROSLAVI SVETOG SAVE 'Hrvatsko-srpski odnosi prepoznatljivo su bolji'

Veliki kulturni i nacionalni blagdan srpskog naroda
Zagreb, 270114.Hrvatski glazbeni zavod, Gunduliceva ulica.Svecana Akademija u povodu Slave Srpskog kulturnog drustva Prosvjeta. Kulturnom programu prisustvovao je predsjednik Republike Ivo Josipovic. Na fotografiji: Cedomir Visnjic i predsjednik Ivo Josipovic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - U organizaciji Srpskog kulturnog društva (SKD) "Prosvjeta" večeras je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, povodom Dana svetog Save, upriličena Svetosavska akademija, a prigodni program pratio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Josipović čestitao je nazočnima u HGZ-u Dan svetog Save, kako je rekao, veliki kulturni i nacionalni blagdan srpskog naroda. Naglasio je da, kao hrvatski predsjednik, cijeni doprinos srpske zajednice u Hrvatskoj navodeći kako su se međusobni odnosi kroz povijest temeljili na razumijevanju, poštovanju i potpori, ali da je bilo i teških stranica.

Bilo je teških stranica u povijesti, no to ne smije biti model budućeg ponašanja, rekao je Josipović.

Ocijenio je i da su odnosi Hrvatske i Srbije sada "prepoznatljivo bolji".

Predsjednik SKD "Prosvjeta" Čedomir Višnjić poručio je da slava sv. Save obvezuje sve generacije do danas te podsjetio kako SKD "Prosvjeta" ove godine obilježava 70. godišnjicu postojanja. Dodao je da je predsjednik Josipović prvi hrvatski čelnik nakon sto godina, odnosno od 1914., koji prisustvuje svetosavskoj akademiji.

Višnjić je godišnju nagradu društva "Sava Mrkalj" uručio slikaru Milošu Popoviću.

Popović je slikarstvo diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi i za svoj pedagoški rad dobio je nagradu "Ivan Filipović", a likovnu sekciju u "Prosvjeti" vodi već 15-ak godina.

Na svetosavskoj akademiji nazočili su i savjetnica srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić, predstavnici veleposlanstva Srbije i BiH u Hrvatskoj, predstavnici hrvatskih i srbijanskih ministarstava, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predstavnici Grada Zagreba te predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Zagreba i Beograda.

Članovi Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva "Vila" iz Prijedora u BiH izveli su niz pjesama među kojima i Bizantijski napjev Psalma 135 i Rukoveti klasika srpske glazbe Stevana Stojanović Mokranjca.

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić, 1174. - 1236.) bio je iz vladarske obitelji Nemanjića, diplomat i prvi srpski arhiepiskop čijim je ustoličenjem 1219. osnovana autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Dan svetog Save, Savindan, obilježava se na 27. siječnja po gregorijanskom, odnosno 14. siječnja po julijanskom kalendaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 17:15