NASLJEDNIK BORISA ŠPREMA

FOTO Josip Leko jednoglasno izabran za novog šefa Sabora: 'Preuzimam ulogu zapovjednika broda'

SDP-ovca je na mjesto drugog čovjeka u državi predložila vladajuća koalicija

ZAGREB - Uz jednoglasnu potporu 123 zastupnika SDP-ovac Josip Leko izabran je jutros za devetog predsjednika Hrvatskog sabora. Leku je na mjesto drugog čovjeka u državi predložila vladajuća koalicija nakon što je preminuo Boris Šprem dosadašnji predsjednik parlamenta, koji je tu funkciju obnašao tek nešto više od devet mjeseci.

- Dugo sam u Saboru i imam iskustvo, ali preuzimanjem ove dužnosti zaista osjećam odgovornost, prema vama zastupnicima, prema građanima i ukupnoj javnosti. Svojom i vašom dužnošću u Saboru smatram najvažnijom očuvanje demokracije, demokratskih vrijednosti, tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija - poručio je u svom govoru novoizbrani šef parlamenta. Leko je svoju novu ulogu slikovito opisao.

- Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskog plovidbi s tim da moram paziti da svi putnici i članovi posade ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja - boljeg života građana Hrvatske - naglasio je Leko.

U Hrvatskoj, dodao je, na sreću ne odlučuje pojedinac jer smo parlamentarna demokracija.

- U Hrvatskoj je trodioba vlasti, na izvršnu, zakonodavnu, sudbenu, da ne spomenem i četvrtu vlast, što su banke – upozorio je Leko koji je poručio zastupnicima kako od njih očekuje pomoć, toleranciju, usulašavanje stavova.

- Ne zbog mene nego zbog općeg interesa – istaknuo je. Spomenuo je i svog prethodnika Borisa Šprema.

- Imao je viziju na kojoj mu se zahvaljujem i tvdim da ću tim putem nastaviti - obećao je Leko.

Imenovanje Leke bilo je očekivano i prije nego što je formalno predložen jer je u ovom mandatu izabran za prvog potpredsjednika Sabora, a upravo na njega je Šprem prenio ovlasti nakon što je u lipnju završio na liječenju.

Novom predsjedniku parlementa odmah po izboru čestitao je i predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je s dijelom ministara njegovo imenovanje došao popratiti u Sabor.

Leko ima 64 godine, diplomirani je pravnik, član je SDP-a od 1990. godine, a u Saboru proteklih 12 godina. U stranci u drugom mandatu obnaša dužnost predsjednika Glavnog odbora.

Zbog imenovanja Leke ostalo je upraženjeno mjesto jednog potpredsjednika Sabora, na koje je jutros imenovana dugogodišnja SDP-ova zastuopnica Dragica Zgrebec. Diplomirana ekonomistica iz Međimurja ima 62 godine, a u Saboru je od 1995.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31