ELEMENTARNA NEPOGODA U GORSKOM KOTARU

FOTO: IZVANREDNO STANJE Led uništio mrežu opskrbe strujom, obnova će trajati mjesecima

Bez struje je najmanje 7.000 ljudi, uvjeti na terenu su otežani, ceste su otvorene samo za hitne službe
 Davor Zunic / CROPIX

Za cijeli Gorski kotar kojeg je prošlog vikenda okovao led primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je proglasio elementarnu nepogodu. Između šest i sedam tisuća Gorana i dalje je bez struje te je uništeno 80 posto elektroenergetske mreže na čijoj se obnovi, kako kažu u HEP-u, pojačano radi. Također, uništeno je i izvan pogona više od 50 posto niskonaponskih mreža po mjestima.

Direktor riječkog Elektroprimorja Vitomir Komen najavio je da će obnova trajati mjesecima. Zbog otežanih uvjeta na terenu, prema Komenovim riječima, ne može se još reći kada će goranskim korisnicima biti omogućena normalna opskrba električnom energijom.

Kao privremeno rješenje problema opskrbe strujom, uspostavljena je mreža agregata koja će se širiti kako bi pokrila sva naselja, a uz radove na privremenim sanacijama, do kraja tjedna predviđa se uspostavljanje osnovnog napajanja.

Župan Komadina istaknuo je nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje da su sve ceste otvorene za interventna vozila i zatvorene za lokalni promet, a po nalogu policije u sljedećim danima moći će se puštati ceste u promet, zavisno od odluke cestara.

- Treba naglasiti da se ne radi o neispravnosti ceste, već je problem u pojedinim dionicama koje su pod nagnutim stablima okovanim ledom - rekao je župan.

Agregati za privremenu opskrbu strujom došli su iz cijele Hrvatske i postavljeni su skoro u svim mjestima pa su škole počele raditi, osim škola u Fužinama, Čabru, Brod Moravicama, Lokvama i Mrkoplju koje imaju problema sa elektroenergetskom mrežom.

Najteže su pogođeni grad Čabar i okolica.

- Trenutno u suradnji s HEP-om imamo osnovnu količinu struje preko agregata u većim naseljima. U prekidu je svaka vrsta komunikacije osim preko policijske stanice. Radi se, život se održava, ali čak i kad se hitne stvari saniraju posljedice po Gorski kotar će biti velike - rekao je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:47