KONTROVERZNI ZAKON

FOTO I Hrvati prosvjedovali protiv ACTA-e. Predsjedniku poručili: Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali!

NOVO >>>> Dolje ACTA - uzvikivalo je 300-tinjak prosvjednika koji su se danas okupili na zagrebačkom Zrinjevcu, kako bi pred Ministarstvom vanjskih i europskih poslova poručili da se ne slažu sa novostima koje taj međunarodni ugovor donosi slobodama na internetu.

Prosvjednici su nosili transparente "Eror 404, democracy not found", "Stop ACTA - internet građanima, a ne korporacijama", "ACTA ad data" i "Stop cenzuri interneta".

- Ovdje sam zato što moramo reći ne ovom zakonu. Ako on prođe, onda će se nastaviti s cenzuriranjem, pa nam uskoro neće više biti dostupni ni knjige u pdf formatu niti filmovi... Svi mi imamo pravo na informacije i znanje, a vjerujem da će prosvjedi protiv ACTA-e diljem svijeta ipak donijeti neke rezultate - rekao je jedan od prosvjednika, koji je na licu imao masku Anonymusa, kao i mnogi drugi.

Prosvjednici su se osvrnuli i na komentar predsjednika RH Ive Josipovića, koji je podupro ACTA-u. Osim što mu je web stranica hakirana, prosvjednici su oštro kritizirali njegov stav, a jedan mu je transparent poručio i da njegovu glazbu ionako nitko ne bi skinuo s interneta.

Iz ministarstva vanjskih i europskih poslova su nakon pola sata prosvjeda pozvali predstavnike okupljenih na razgovor, no oni su to odbili uz obrazloženje da nemaju vođu, nego djeluju kao kolektiv.

- Kod nas ACTA nije još usvojena, a ja prosvjed vidim kao okupljanje građana koji pokazuju da im je taj ugovor važan te da o njemu žele raspravljati. Inače, ovo ministarstvo nipošto nije nadležno za ACTA-u, pa su prosvjednici na krivoj adresi - rekao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova.

16:20 Među brojnim parolama koje nose prosvjednici bila je i poruka predsjedniku Josipoviću: "Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali!".

15:17 Prosvjed protiv ACTA-e započeo je u 15 sati, a ispred Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu okupilo se 200 ljudi. Među njima se mogu čuti poruke kako ovdje nije glavni problem u skidanju filmova i glazbe. Građani zvižde i bubnjaju, javlja 24sata.

12:40 - Internetske stranice Zaštite Autorskih Muzičkih Prava (ZAMP) nešto poslije podneva također su postale nedostupne. Još uvijek nije poznato koji je uzrok njihova rušenja, no pretpostavlja se kako je također riječ o hakerskom napadu.

______________________

ZAGREB - Službena internetska stranica Ureda predsjednika RH Ive Josipovića od danas ujutro je nedostupna. Uzrok tome je, sumnja se, najavljeni ponovni napad hakerske skupine Anonymous koja je obećala kako će stranice Ive Josipovića opet srušiti danas u 10 sati.

Anonymouse je zasmetalo što je Josipović proteklih dana otvoreno podržavao sporazum ACTA, protiv kojeg će se danas diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, održati provjedi.

Nakon prvog napada Josipović je Anonymousima putem svoje Facebook stranice poručio kako 'piratstvo, osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti.

- Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi kako bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad. Internet mora ostati slobodna platforma za komunikaciju, daljnji razvoj kreativnosti, ekonomije, društva, demokracije i razmjenu mišljenja. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti. Tako štitimo kreativnost i potičemo razvoj gospodarstva - poručio je Josipović.

Hrvati danas ustaju protiv ACTA-e: Prosvjedi u nekoliko gradova najavljeni za 15 sati

Danas će se u nekoliko hrvatskih gradova održati prosvjedi protiv ratificiranja ACTA-e.

Prema najavama koje su kružile internetom posljednjih dana, prosvjedi će početi u 15 sati. U Zagrebu bi se trebao održati ispred Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu, u Splitu na Peristilu, u Rijeci kod Radija Rijeke dok će se Osječani okupiti na Trgu Ante Starčevića, a Puljani na Forumu.

Protiv ACTA-e su već ustali građani nekih europskih zemalja, a Poljaci, Česi i Slovaci odbili ratificirati ugovor. Spomenutoj trojki u petak se pridružila i Njemačka koja je odlučila zamrznuti proces ratificiranja istaknuvši kako joj treba još vremena za raspravu . Latvija je također odlučila zaustaviti potpisivanje dok stajalište drugih zemalja ne bude jasnije.

Primarni cilj Anti-krivotvoriteljskog trgovinskog sporazuma ( Anti-Counterfeiting Trade Agreement ) jest borba protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova. Međutim, Sporazum će u stvarnosti imati puno širu primjenu te će svoje resurse osobito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacijske tehnologije'. No, pokušaj da se napadne ilegalno 'skidanje' i razmjenjivanje podataka na internetu izazvao je veliku kontroverzu zbog straha da će se time narušiti 'online sloboda' korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:35