TEŠKA SITUACIJA

FOTO: HUMANITARNA BOŽIĆNA PRIČA Pomozimo maloj Renati i njezinoj majci, braći i sekama

Uz bolesnu kćerku koja boluje od tumora na mozgu, Andrea ima još sedmero djece
 Neja Markicevic / CROPIX

“Renata je dobra, vrlo hrabra djevojčica. Mogu vam se pohvaliti da joj dobro ide škola, aktivna je u crkvi, ministrira, vrijedna je i puno toga je zanima. Pomalo je sramežljiva, ne voli se fotografirati, ulazi u pubertet i boji se da je vršnjaci ne bi zadirkivali”, rekla je Andrea Kovač, 37-godišnja majka koju smo posjetili u stanu u novom zagrebačkom naselju Sopnica Jelkovec.

Njezina 13-godišnja Renata boluje od tumora na mozgu (dva puta je operirana na zagrebačkom Rebru gdje je vodi dr. Zdravko Heinrich, specijalist neurokirurgije), te iako uslijed bolesti ne vidi na jedno oko, i iako je stalno na pretragama, simpatična djevojčica jako se trudi u školi i izvanškolskim aktivnostima.

Uz bolesnu kćerku, Andrea ima još sedmero djece; najstarija kći (također Andrea) ima 20, a najmlađi Renato šest godina. Njihov 12-godišnji brat Daniel ima Downov sindrom zbog čega svaki dan putuju u Centar za autizam u Dubravu.

Andrea je Mađarica; mađarka nevjesta. U Zagreb je sa suprugom Arnoldom došla iz Nove Gradiške jer im je zbog Renatine teške bolesti trebala blizina bolnice. Suprug, inače branitelj i ratni vojni invalid, nažalost nije izdržao. Oduzeo si je život prije sedam godina kada su otkrili da njihova curica boluje od tumora na mozgu. Pritisnut dugovima, problemima i beznađem bacio se pod vlak i otada se Andrea brine za njihovo osmero djece (tada je bila trudna sa sinom Renatom, tako da najmlađi dječak oca nikad nije upoznao).

Andrea ne radi. Teret mnogobrojne obitelji je na njoj, a mirovina od pet tisuća kuna koju dobiva kao udovica hrvatskog branitelja jedva dostaje za pokriti kredit, osnovnu hranu i lijekove djeci. Stoga uglavnom žive na dug. Dan joj počinje u šest ujutro kada počne pripremati doručak za djecu koja kreću u školu. Kada odu na spavanje oko 21 sat, Andrea zajedno s dvjema starijim kćerkama uspije porazgovarati o proteklom danu i popričati o problemima. Novac je tek jedan od njih.

Nakon tragedije sa suprugom bila sam jako uplašena, ali evo, borim se. No, teško je reći djetetu da mu ne mogu ništa darovati za Božić jer nemamo novca. Ali, barem ćemo okititi jelku i staviti jaslice da se djeca vesele - rekla je mama Andrea.

Ako želite pomoći obitelji Kovač:

Svi koji žele pomoći mnogobrojnoj obitelji Kovač mogu to učiniti uplatom na broj računa

2340009-3102170123 (Privredna banka Zagreb)

Kontakt mobitel mame Andreje Kovač: 091/909 75 40

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 14:29