PROCEDURA PREKOMJERNE RAVNOTEŽE

EUROPSKA KOMISIJA ZADOVOLJNA Neće pooštriti mjere protiv Hrvatske: 'Vladin plan reformi je dovoljno ambiciozan'

Zagreb, 271114.Sabor, Markov trg.U Saboru RH jutros je zapocela redovna sjednica Sabora na kojoj su bili i predsjednik Vlade Zoran Milanovic, te ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Boris Lalovac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Europska komisija smatra da je Hrvatska u svom nacionalnom planu reforme najavila dovoljno ambiciozne i detaljne mjere za suočavanje sa makroekonomskim neravnotežama tako da u ovom trenutku nema potrebe za aktiviranje postupka prekomjernih neravnoteža.

Komisija je upravo usvojila specifične preporuke za države članice, uključujući i za Hrvatsku. Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moskovici je rekao kako su sve države kod kojih postoje prekomjerne neravnoteže, koje zahtjevaju odlučne mjere i specifičan nadzor (Hrvatska, Francuska, Italija, Portugal i Bugarska) predale nacionalni plan reforme na osnovu kojih je Komisija procijenila da u ovom trenutku nije potrebno aktivirati korektivni postupak.

Dakle Hrvatska ostaje na isotm stupnju (takozvanom stupnju 5) po pitanju makroekonomskih neravnoteža. Zadnji stupanj 6, ako bi bio aktiviran, značio bi pojačane mjere nadzora od strane Komisije i potrebu za redovitim praćenjem.

Međutim, Komisija je upozorila Hrvatsku da mora poduzeti dodatne mjere o jačanju kapaciteta financijskog sektora za pomoć obnove, poboljša učinkovitost i kvalitetu susAtva, prire svega trgovačkog suda, ukine barijere u sektoru profesionalnih usluga i parafiskalne namete i poboljša poslovnu klimu.

Komisija je u veljači utvrdila da u pet zemalja članica - Hrvatskoj, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji i Portugalu - postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, s tim da bi se protiv Hrvatske i Francuske mogao pokrenuti korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža ako Komisija ocijeni nedovoljno ambicioznim mjere koje su te dvije zemlje najavile u svojim reformskim nacionalnim programima.

Komisija različito, u šest kategorija, stupnjuje makroekonomske neravnoteže. U prvoj kategoriji su zemlje koje nemaju neravnoteže, u drugoj one s neravnotežama koje zahtijevaju monitoring i političku akciju, u trećoj zemlje s neravnotežama koje traže monitoring i odlučnu političku akciju, u četvrtoj zemlje s neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju, u petoj zemlje s prekomjernim neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju i šestoj su one zemlje koje imaju prekomjerne neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i aktiviranje Postupka za makroekonomske neravnoteže (EIP).

Prvih pet kategorija spadaju u preventivni dio Posupka makroekonomskih neravnoteža. Hrvatska dakle ostaje u petoj kategoriji nakon što je Komisiija proučila njezin reformski program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:54