BURNA RASPRAVA

ŠUKER U SABORU 'EU nam je fino poručila: Gospodo niste proveli strukturne reforme!'

Zagreb, 130515.Nastava 17. sjednice hrvatskog Sabora na kojoj se raspravlja o financiranju politickih aktivnosti.na fotografiji: Darko Milinovic i Ivan Suker.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - U ime Kluba SDP-a Dragica Zgrebec poručila je u četvrtak u Saboru kako se stječe dojam da neki politički krugovi nastoje obezvrijediti svaki napredak Hrvatske.

"Umjesto da se zajedno radi na sustavnim promjenama u Hrvatskoj, dobiva se dojam da neki politički krugovi nastoje svaki napredak koji Hrvatska napravi obezvrijediti", poručila je Zgrebec nakon stanke koju je zatražilo nekoliko klubova nakon ocjene Europske komisije da nema potrebe za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a.

Hrvatska je, kaže Zgrebec, postala članica EU-a u vrijeme kad je bilježila dvocifreni pad BDP-a .

"Teško izlazi iz krize jer je dugo trebalo da se prizna da ona uopće postoji pa sada imamo za posljedicu ne samo velik deficit već i pad BDP-a, kao i ogromnu zaduženost građana i gospodarstva pa očekujem da će oni koji su onda vodili državu podržati vladu koja provodi određene mjere", rekla je Zgrebec.

Europska komisija poslala nam je poruku da Vlada nije izvršila što je obećala i kad se pažljivije pročita izvješće Komisije nitko nema razloga za zadovoljstvo, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ), dodavši kako je bilo otužno gledati predstavnike Vlade kako hine zadovoljstvo izvješćem.

Šest točki preporuka fino rečeno znači 'gospodo niste proveli strukturne reforme', naglasio je Šuker.

Damir Kajin (nezavisni) drži da je dobro što EK neće dodatno pojačati monitoring zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ističe da Hrvatska to nije izbjegla zato jer ispunjava kritreije, nego zato što s tim problema imaju i daleko veće zemlje poput Francuske, Italije, Portugala.

Pošteđeni smo jer smo se svrstali pod kišobran Francuske, Italije, pa možda i Portugala, ocijenio je Kajin, ustvrdivši kako je činjenica da se danas u Hrvatskoj teže živi, nego prije pet-šest godina, iza nas su samo Bugarska i Rumunjska.

Željko Šemper (HSU) apelirao je na radnu skupinu i na vladu koji pregovaraju s Europskom komisijom da zaštite korisnike prijevremenih mirovina jer je to, tvrdi, jedna od najvećih nepravdi u našem sustavu.

Europska komisija u srijedu je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

Komisija je Hrvatskoj uputila šest preporuka za ovu i iduću godinu, koje se kreću od mjera za smanjenje deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, do racionalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34