NEVJEROJATNA IZJAVA

'EKSPLOZIJA NA TRGU NIJE UGROZILA NIČIJU SIGURNOST' Karamarko brani obijesnog bombaša iz HDZ-a

Tomislav Strikoman, bivši čelnik Mladeži stranke i član Gradskog odbora HDZ-a Vodice, bit će sankcioniran
 CROPIX

ZAGREB - HDZ ne odobrava vandalizam koji ugrožava ljude i osuđujem takve poteze - poručio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komenirajući postupak šestorice mladića koji stoje iza bombaškog napada na središnjem zagrebačkom trgu. Među njima je i jedan član Mladeži HDZ-a - Tomislav Strikoman, a za kojeg Karamarko najavljuje sankcije.

- Vidjet ćemo kakva je njegova uloga u svemu tome i onda će stranka postupiti kako treba postupiti. Apsolutno sigurno će snositi sankcije kada utvrdimo njegovu ulogu u svemu. Iako ovdje nije bila ugrožena ničija sigurnost, to ima vrlo negativan efekt i mislim da to nije dobro - rekao je šef HDZ-a.

Istodobno, Grad Vodice na svojim je službenim web stranicama danas objavio ispriku cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, posebno građanima Grada Zagreba, zbog uznemiravanja koje je izazvala grupa građana Vodica, osumnjičena za aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelačića. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev ispriku nije pročitala i na sjednici Gradskog vijeća, održanoj danas, što je ozlovoljilo vodički SDP, odakle su nekim medijima komentirali kako isprika objavljena na web stranicama nije dovoljna.

Gradonačelnica Vodica, pak, takve komentare naziva smiješnima. Drži kako je isprika stavljena na službenu gradsku internetsku stranicu dostupna svim medijima koji je mogu prenijeti i tako upućena svim građanima. Istraga je u tijeku i još uvijek nisu poznati svi detalji, stoga Juričev Martinčev odbija komentirati bilo što više vezano uz taj slučaj.

OBIJESNI BOMBAŠI S TRGA Otac koji je sina i petoricu Vodičana obučavao za diverziju u Zagrebu je rođak Zvonka Bušića!

Kako smo već ranije pisali, petorica Vodičana još su se u prvoj polovici prosinca prošle godine dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu na središnjem zagrebačkom trgu.

Za provedbu ovog suludog plana mladićima je trebao eksploziv. Tu im je u susret izišao otac jednog od njih, davši im tri komada vojnog formacijskog visokobrizantnog eksploziva. Pritom ih je obučio što trebaju napraviti i kako postaviti eksplozivnu napravu. Mladići su nabavili i ostale potrebne dijelove, te su tijekom prosinca “vježbali”, odnosno isprobavali postavljanje i aktiviranje na šibenskom području, daleko od očiju mogućih svjedoka.

Osumnjičeni mladići, koji se terete za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, ali i za dogovor o počinjenju kaznenog djela, ispitani su jučer u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Kao i otac jednog od njih, koji je osumnjičen za pomaganje počiniteljima te nezakonito držanje i izradu eksplozivnih tvari. Na istražnom ročištu koje se održalo jučer poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu odlučeno je koji od osumnjičenika ostaje u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je za osumnjičene Tomislava Duvnjaka, Domagoja Šprljana, Tomislava Strikomana, Ivana Tubića, Lovru Birina i oca Ivana Šprljana zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Sudac istrage to je odobrio.

Eksplozije na području Šibenika aktivirali su 22. i 23. prosinca na plaži u Vodicama, a kako neslužbeno doznajemo, na trg su došli nakon što su se te večeri zabavljali u Green Goldu na koncertu dalmatinske klape. Lovro Birin i otac Ivan Šprljana nisu došli na trg, ali su sudjelovali u planiranju akcije.

Eksploziju su aktivirali koristeći elektrodetonatorsku kapislu koju su spojili na kablove razvučene do Harmice gdje su se sakrili. U Harmici su spojili kablove na bateriju i izazvali eksploziju nakon čega su povukli kabel, otrčali u crni Golf parkiran u blizini.

Tužiteljstvo ih tereti da su “s ciljem povećanja razornog djelovanja” stavili preko eksplozivne naprave sitni pijesak iz koševa za smeće na trgu na kojima se gase opušci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:27