KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA

DUBROVČANI REKLI DA INVESTICIJAMA Pouka sa Srđa: Hrvati ipak nisu protiv kapitalizma

Produženje turističke sezone uvjet je daljnjeg razvoja Dubrovnika, a golf nudi realnu mogućnost za dulju sezonu
 Tonči Plazibat / CROPIX

Rezultat jučerašnjeg dubrovačkog referenduma o vilama i golfu na Srđu mogao bi značajno nadmašivati odluku lokalne zajednice o jednom lokalnom projektu.

Naime, sami oponenti golfersko-nekretninskog projekta iznad Dubrovnika mjesecima su uvjeravali hrvatsku javnost kako se radi o još jednom pokušaju pljačke i devastacije narodnog bogatstva, kakvom se treba suprotstaviti pod svaku cijenu.

Gospoda iz udruge Srđ je naš u svoju su verziju priče o dubrovačkom golfu(i novim dubrovačkim vilama ) uspjeli uvjeriti velik dio hrvatskih medija:u nedjelju ujutro skoro svi važniji hrvatski portali navijali su za uspjeh referenduma, dok se ni većina konvencionalnih medija nije držala bitno drukčije.

REFERENDUM NIJE USPIO Brinar Frenkel: 'Dubrovčani su pokazali da su ulagači dobrodošli'

Sve je, dakle, bilo pripremljeno za veliki trijumf «neposredneľ i «lokalneľ demokracije:izvještavalo se o autobusima dubrovačkih studenata, koji su stizali u Grad, kako bi ga obranili od golfa;dan ili dva ranije izvještavalo se o golemoj prednosti protvinika golfa (i vila na Srđu) u istraživanjima javnog mišljenja, pri čemu se procjenjivalo kako će na referendum izaći čak 80 posto Dubrovčana!

Na referendum je, kako znamo, izašlo tek 31 posto od 38 tisuća dubrovačkih birača, što znači da je referendum zakonski ništavan.

Dapače, od oko dvanaestak tisuća glasača, njih je deset tisuća glasovalo protiv golfersko-nekretninskog projekta na Srđu, što znači da se svega četvrtina Dubrovčana s pravom glasa suprotstavlja najvažnijem poslovno-turističkom zahvatu na dubrovačkoj rivijeri, u njenoj novijoj povijesti.

'GOTOVO 10 TISUĆA GLASOVA PROTIV OBVEZUJUĆE JE ZA SVE' Inicijativa 'Srđ je naš' nastaviti će se zalagati protiv gradnje

Sasvim je logično što većina Dubrovčana nema ništa protiv golfa i vila na Srđu:produženje turističke sezone uvjet je daljnjeg razvoja Dubrovnika, a golf nudi realnu mogućnost za dulju sezonu.

Nadalje, projekt na Srđu vjerojatno će otvoriti ponešto novih radnih mjesta, te će, što je definitivno važnije, značajno pridonijeti povećanju gradskog proračuna.

Dubrovčani, dakle, uistinu nisu imali baš mnogo racionalnih razloga da bi na referendumu srušili golf na Srđu.

No, poruka dubrovačkog izjašnjavanja u korist golfersko-nekretninskog projekta uistinu jest značajno šira:ona , definitivno,ima nacionalni karakter.

Hrvatska je javnost već godinama izložena prosvjedima protiv svega što se pokušava graditi u našoj zemlji, što je , uz niz drugih faktora, Hrvatsku dovelo na čelo liste država u koje je uglavnom nemoguće investirati.

'GOLF NA SRĐU IDE BEZ OBZIRA NA REFERENDUM' Maja Brinar Frenkel otkriva ekskluzivno za Nedjeljni!

Oponenti hidrocentrale na Ombli, pa prosvjednici protiv termocentrale u Plominu, kao i protivnici tvornice Rockwool u Istri, i niza drugih investicija, uvijek su tvrdili da govore u ime naroda, kojeg, eto, zli i korumpirani političari ne žele poslušati, nego se, naprotiv, priklanjaju pogubnim interesima krupnog kapitala.

Dubrovački je referendum pokazao kako se tu radi o pukoj propagandi raznih «građanskihľ i «zelenihľ iniciajtiva, kojoj se skoro nitko nije usuđivao suproststaviti, da se ,e to, ne bi našao na strani omraženog kapitala, protiv navodno autentičnih narodnih interesa.

Dubrovački je referendum važan zato što je, nedvojbenom potporom golfersko-nekretinskom projektu, pokazao da građani Republike Hrvatske ustvari žele investicije, da žele nova , privatna radna mjesta, te da žele privatni razvoj i jačanje lokalnih proračuna,kao posljedicu privatnih ulaganja.

Sigurni smo da bi referendumi oko Omble i Plomina završili jednakim rezultatom, kao i referendum oko golfa i vila na Srđu.

Hrvati žele investicije, naprosto zato što više nemaju od čega živjeti.

Svako radno mjesto, koje se bilo gdje otvori , i svaki novi doprinos lokalnom proračunu, (bez stvarne štete za lokalnu zajednicu ), više su nego dobrodošli: to je glavna poruka koju su Dubrovčani jučer poslali ne samo organizatorima referenduma, nego i svim drugim političkim i društvenim aktivistima, koji svugdje po Hrvatskoj pokušavaju spriječiti sve moguće investicije.

Vjerojatno je pretenciozno tvrditi da će debakl referenduma protiv dubrovačkog golfa označiti prekretnicu u našem odnosu prema kapitalizmu.

Ali, ishod referenduma upućuje da Hrvati, napokon, ipak nisu protiv kapitalizma.

U krajnjoj liniji , primjer golfa( i vila i apartmana ) na Srđu spada među one rijetke , kada je riječ o biznisu, gdje moramo pohvaliti hrvatsku Vladu.

Naime, koliko se god to nepopualrno moglo činiti, osobito uoči izbora, Milanovićeva je Vlada konzekventno branila projekt na Srđu.

Bilo bi dobro da Vlada i njena parlamentarna većina što prije usvoje novi, vrlo dobar Zakon o investicijama, koji bi Hrvatsku, naposljetku, mogao učiniti nešto privlačnijom zemljom za masovniji dolazak stranog kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:27