BIG BROTHER

Dubrovačko 'NE' nasilju: Postavljaju se 72 kamere za nadzor

U dubrovačkoj policiji bit će centar za nadzor i oni će jedini moći raspolagati snimkama
 Admir Buljubašić/CROPIX

DUBROVNIK - Vijeće za prevenciju kriminaliteta uputilo je Gradskom vijeću Dubrovnika na usvajanje prijedlog projekta videonadzora javnih gradskih površina. Riječ je o sustavnom nadzoru svih značajnih površina koji će u prvoj fazi potpuno “pokriti” plato Pila. To znači da će, nakon niza tučnjava u samom središtu Dubrovnika, PU dubrovačko-neretvanska s gradskom upravom iz jednog centra nadzirati sva događanja na frekventnim gradskim ulicama radi brže intervencije.

Projekt Đure Lubura

- U prvoj fazi rješavamo Pile, ali je riječ o pokrivanju cijeloga grada - ističe predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i dogradonačelnica Tatjana Šimac Bonačić. Jedini hrvatski sudski vještak za telekomunikacije i stručnjak za pitanja nadzora Đuro Lubura izradio je projekt prema kojem će Grad investirati u nabavu opreme, a policija se skrbiti o nadzoru i tajnosti sadržaja podataka.

U policiji će biti centar za nadzor koji će imati pregled svih kamera.

Dnevno i noćno snimanje

- Policija će jedina imati nadzor i raspolagati snimkama te morati štititi tajnost podataka. Ako se oprema kupi na leasing ili kredit od 5 godina, uz trošak održavanja mjesečno bi sve iznosilo 67 tisuća kuna. Projekt predviđa nadzor svih ključnih punktova u gradu sa 72 kamere vrhunske kvalitete za dnevno i noćno snimanje te ne bi trebalo biti problema kao u slučaju Britt Lapthorne da se ne može prepoznati osobu ili vozilo - kaže Lubura. Kako doznajemo, gradonačelnik Andro Vlahušić već je naredio žurno postavljanje tri kamere na Pilama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:52