BIO JE JEDINI KANDIDAT

DSV iznenadio odlukom o predsjedniku suda u Zadru: "Bitanga ipak nije izabran"

Iako je sudac Marijan Bitanga bio jedini kandidat, Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je na svojoj 42. sjednici donijelo jednoglasnu odluku da će se oglas za slobodno mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru ipak ponoviti. Ministarstvo će raspisati novi natječaj kojim bi se u roku od godine dana trebao izabrati novi predsjednik suda do kada će na mjestu vršitelja dužnosti biti Vladimir Mikolčević.

Hoće li se Bitanga ponovno kandidirati nije poznato jer je jučer nakon sjednice ostao nedostupan novinarima, no njegova „diskvalifikacija“ mogla se naslutiti još u ožujku kada je DSV prolongirao njegovu odluku o imenovanju. Razloge prolongiranja odluke o imenovanju Bitanga tada nije htio komentirati kazavši kako „vjeruje da će sve biti u redu“, no znakovito je da je neposredno pred njegovo imenovanje zagrebački odvjetnik Jadranko Črnko DSV-u uputio dopis u kojem predlaže razmatranje Bitangine stegovne odgovornosti za sumnjive radnje Općinskog suda u Zadru. Črnko je u svom dopisu naveo da je u vrijeme kada su se događale sumnjive radnje u zemljišno-knjižnom odjelu Bitanga bio predsjednik Općinskog suda u Zadru. Istaknuo je kako je zastupajući klijenta Renata Majnarića u njegovim pravima na suvlasnički dio čestice u Posedarju utvrdio niz namjernih propusta i krivotvorina u zemljišno-knjižnom odjelu.

Bitangu je na mjestu vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru 30. prosinca prošle godine zamijenio Vladimir Mikolčević. Na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru, Bitangu je prije Mikolčevića imenovao tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Njegovom imenovanju prethodilo je razrješavanje Antuna Klišmanića, koji je na osobni zahtjev prekinuo treći predsjednički mandat i do odlaska u mirovinu, najavljenom za kraj ove godine, povukao se u sudačke redove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:16