BEZ PROBLEMA

Državni tajnik o globalnom kvaru: ‘U Hrvatskoj sve normalno radi! CEZIH? Imamo drugi problem...‘

Svi naši sustavi i servisi rade, nemamo nikakvih problema. Kontrola zračne plovidbe je također javila da rade bez ikakvih problema

Bernard Gršić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Bernard Gršić, državni tajnik za digitalizaciju Jutarnjem je izjavio kako je Hrvatska pošteđena globalnog IT kvara zbog kojega se diljem svijeta otkazuju letovi, ne mogu provesti bankovni transferi, emitirati televizijski programi i drugo.

U Hrvatskoj, kaže Gršić, sve funkcionira normalno, a problemi s CEZIH-om na koje su se liječnici jutros žalili nemaju veze s problemima u Microsoftu, nego je posrijedi sasvim drugi, lokalni problem.

- Mogu govoriti samo o državnom informacijskom sustavu i kazati da mi, prema sadašnjim informacijama, nemamo poteškoća. Svi naši sustavi i servisi rade, nemamo nikakvih problema. Trenutno imamo problem s CEZIH-om, ali je to druge prirode. To nije isti problem, nego nešto sasvim drugo vezano za migraciju CEZIH-a na novu lokaciju. Znamo da CEZIH već dulje ima probleme, da je postavljena nova lokacija, i da se kontinuirano radi na prelasku na novi sustav - kazao je državni tajnik Gršić za Jutarnji list dodajući kako je u tijeku podizanje sustava i on će uskoro proraditi.

Na pitanje što je s letovima, odnosno je li točno da nisu poletjeli svi avioni na hrvatskim aerodromima, Gršić odgovara da je Kontrola zračne plovidbe javila kako rade bez ikakvih problema.

Na daljnji upit javljaju li se banke i drugi servisi koji nisu državni naš sugovornik odgovara kako ima samo iz medija informaciju da neke banke imaju poteškoće u radu, ali to nije uspio provjeriti.

U odnosu na Microsoft u kod kojeg je nastao problem Gršić kaže da im se nije očitovao po tome pitanju, nego postoji samo globalno objašnjenje da je riječ o alatu koji koriste u svome oblaku Azure gdje dolazi do poteškoća, a oni to otklanjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 13:28