OPASNA SITUACIJA

Drama u utrobi Kamešnice: Nakon potresa izgubio se svaki kontakt s pet radnika u tunelu, izbjegnut je crni scenarij

Oglašena je uzbuna i hitno je formirana spasilačka ekipa, ali svi su uspjeli izići iz cjevovoda na njegovu sedmom kilometru
Pogled na Sinjsko Polje i Kamešnicu
 Zvonimir Barisin/Cropix

U cijeloj Cetinskoj krajini u četvrtak je glavna tema kojom su se bavili čelnici i žurne službe gradova i općina, ali i građani, bio potres koji se dogodio u srijedu, u 21.57, s epicentrom pet kilometara ispod Kamešnice, magnitude 4,6 stupnjeva po Richteru i VI. stupnja intenziteta EMS ljestvice, piše Slobodna Dalmacija.

U četvrtak su se evidentirale nastale štete, koje su na prvi mah manjeg intenziteta, ali i liječio proživljeni strah, zbog kojega se veliki broj građana toliko uznemirio da su mnogi noć proveli izvan svojih kreveta, najviše u automobilima.

Prava drama događala se poslije potresa, a vezana je uz cjevovod kojim se voda iz akumulacije Buško blato dovodi na turbine HE Orlovac. Taj cjevovod je trenutačno izvan upotrebe jer se na njemu obavlja redoviti remont.

U trenutku potresa u cjevovodu je radilo pet radnika jedne zagrebačke tvrtke koja je kooperant HEP-a. Između njih i vanjskog dijela došlo je do prekida komunikacije.

Popadali crjepovi

Kako se kontakt s radnicima u cjevovodu, dugom 12.100 metara i promjera 5,5 metara, nikako nije mogao uspostaviti, došlo je do uzbune pa se krenulo s pripremama za spašavanje. Na svu sreću, nije se dogodilo ništa od crnih scenarija na koje se pomišljalo.

Upravo u vrijeme kada je oformljena spasilačka ekipa trebala krenuti, svih pet radnika uspjelo je, živi i zdravi, izići iz cjevovoda na njegovu sedmom kilometru.

image
Sastanak kriznog Stožera civilne zaštite u Sinju
Joško Šupić/CROPIX

Inače, najviše prijavljenih šteta je na triljskom području, a među najoštećenijim objektima je sušara Marije Bajić, ud. Stipe, u naselju Vojnić.

– Otkako mi je prije oko mjesec dana umro suprug, živim sama. Sinoć sam bila u kući, sjedila i gledala televiziju. Kad je počelo tresti, ostala sam sjedeći. Ništa nisam čula. Uskoro mi je doletio unuk, došao vidjeti što je sa mnom. On je prvi vidio da su pali crjepovi s krova sušare. Tek jutros smo vidjeli da je palo gotovo pola krova pa su gore stavili ceradu – kazuje Marija.

– U noći poslije potresa kojemu je epicentar bio na našem području aktivirali smo postrojbu CZ-a opće namjene i stavili je u stanje dežurstva. S DVD-om smo izišli na teren radi pregleda stanja i smirivanja građana. Otvorili smo kontakt-telefon za prijavu eventualnih šteta.

Večer neposredno poslije potresa nazvali su me župan Blaženko Boban i Damir Gabrić, a nedugo poslije njih i premijer Andrej Plenković. Izrazili su nam podršku i kazali da, ako bude potrebno, možemo računati na resurse i snage županijske i državne razine.

Ujutro smo održali sjednicu gradskog Stožera civilne zaštite, kojoj je nazočio i načelnik županijskog Stožera CZ-a Damir Gabrić. Konstatirali smo da nemamo evidentirana nikakva stradanja građana, nitko nije prijavio nikakvu ozljedu. Obišli smo sve školske zgrade, dječji vrtić i ambulante. Ni na jednom od tih objekata nisu evidentirana oštećenja pa je rad u svima počeo po ustaljenom oraru.

Poslije proživljenog straha i nelagode, koje je potres izazvao kod velikog broja građana, u četvrtak je došlo do smirenja. Ujutro su građani prijavili desetak manjih oštećenja na svojim obiteljskim kućama. Do svih su otišli djelatnici komunalne službe i vatrogasci i evidentirali o čemu se radi. Imamo prijavljena oštećenja u Grabu, Voštanima, Trilju, Košutama, Novim Selima, Čaporicama i Vojniću – kaže triljski gradonačelnik Ivan Bugarin.

image
Marija Bajić i triljski gradonačelnik Ivan Bugarin ispred sušare koja je ostala bez krova
Joško Šupić/CROPIX

Najprecizniju evidenciju o oštećenjima ima Mladen Klarić, zapovjednik DVD-a Trilj.

– Dojave o oštećenjima stalno stižu. Na sreću, to su sve gotovo neznatne štete, uglavnom rušenje crijepa s krovova. Kako pada kiša, mi se ne penjemo po krovovima, radi sigurnosti, već smo angažirali ekipu s autodizalicom koja te štete odmah sanira – kaže Klarić.

Štete u Dicmu

– Došao sam na sjednicu Strožera CZ-a u Trilju i zajedno s domaćinima obišao područje oko epicentra potresa. Kontaktirao sam i sve druge gradonačelnike i općinske načelnike s područja zahvaćenog potresom. Najvažnije je da nemamo žrtava, nema ni ozlijeđenih, a do sada evidentirane materijalne štete nisu većih razmjera.

Ovaj potres svima nam je velika pouka da u svakom trenutku moramo biti spremni i sposobni djelovati, ponajprije u slučaju da se dogodi elementarna nepogoda s teškim posljedicama – kaže Damir Gabrić.

Potres je snažno prodrmao i cijelo područje općine Dicmo. Načelnika te općine Petra Maretića zatekli smo u općinskoj vijećnici na dogovoru s komunalnom službom i vatrogascima.

– Večer odmah poslije potresa sastao se Stožer civilne zaštite, kojemu sam ja na čelu. Potom sam zajedno s vatrogascima i komunalnom službom obišao sva općinska naselja. Vidjeli smo više malih oštećenja i dva veća.

U novom naselju, iza crkve, značajno je oštećen dimnjak koji je odmah ujutro saniran uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Sinj.

Drugo oštećenje je na jednoj obiteljskoj kući u Krušvaru. Na kući je došlo do pucanja konstruktivnog nosivog zida. Pozvali smo statičara da iziđe na teren i ocijeni koliko je ta kuća sigurna za korištenje. Rano ujutro su me kontaktirali župan Blaženko Boban i Damir Gabrić, kao i gradonačelnik Splita Ivica Puljak. Svi su kazali da u slučaju potrebe možemo računati na njihovu pomoć – kazao je načelnik Maretić za Slobodnu, a novinari su zajedno s njim otišli do najteže oštećene kuće u Krušvaru, gdje ih je dočekala domaćica Kristina Župa.

image
Joško Šupić/CROPIX

– Ove pukotine prva su vidjela djeca i odmah su me pozvali. Čim sam došla, vidjela sam taj ogromni procjep od spavaće sobe do dnevnog boravka. Zadovoljna sam što su nas odmah navečer obišli načelnik Maretić i naši vatrogasci. Sada nam je najvažnije da dođe statičar i kaže koliko smo sigurni. Ova kuća stara je oko 40 godina. Mi smo je samo dograđivali. I do sada je bilo potresa, ali ne s ovakvim posljedicama – kazala je Kristina Župa.

Pozor, tu je Peruća!

Iz Dicma su novinari Slobodne prispjeli na sjednicu Stožera civilne zaštite grada Sinja. Navečer odmah poslije potresa gradonačelnik Miro Bulj pozvao je sugrađane da se jave njemu ili Stožeru CZ-a za bilo kakvu pomoć. Članovi sinjskog Stožera konstatirali su da nisu prouzročene značajnije materijalne štete, ali i dodali da se radilo o graničnoj jakosti i ozbiljnom upozorenju da je na ovom trusnom području moguć i puno jači i razorniji potres i da se stoga treba pripremiti za pravodobno reagiranje svih pozvanih službi.

image
Statičari tek trebaju utvrditi je li kuća obitelji Župa u Krušvaru pogodna za stanovanje
Joško Šupić/CROPIX

Upućen je apel građanima da se smire i da ne dopuste da ih zahvati i ponese panika. Na Stožeru su kratko referirali predstavnici svih uključenih službi, od civilne zaštite i policije, koja je dobila ispomoć iz PU Split, do vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa... Gradonačelnik Bulj predložio je da se u Stožer uključe i predstavnici HV-a iz vojarne 126. brigade.

– Ovo je opomena, i to točno na rubu. Potres je bio jak, iznosio je 4,6 stupnjeva, a da je bio tek nešto jači, sigurno bismo danas zbrajali velike štete. Kako je uvijek moguće očekivati i puno razornije gibanje tla, jer smo takvo područje, moramo voditi računa da imamo branu Peruća i koja bi bila posljedica njezina rušenja.

Od jutra ljudi prijavljuju štete, do sada ih se javilo desetak, a poslije šoka vjerojatno će se javiti i drugi. Ne smijemo dopustiti sijanje panike, ali moramo učiniti sve da nam građani budu sigurni. Petrinja i Banija su nam opomena. Hvala vam svima što ste cijelu noć svi bili na nogama i u akciji. Važno je da svi koji su zaduženi u danom momentu znaju što im je posao i da djeluju – kazao je gradonačelnik Bulj.

Ostaje zaključiti da je potres u srijedu navečer podsjetio odgovorne na području cijele Cetinske krajine, a i druge, da elementarne nepogode i njihove posljedice dolaze u pravilu nenajavljeno, ali sve pozvane službe okupljene oko Stožera civilne zaštite moraju ih predviđati i znati što im je činiti, ako se i kada se takvo što dogodi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:33