IZBOR ZA ŠEFA HRT-a

Drama na Odboru za medije, oporba srušila kvorum i napustila sjednicu: ‘Ovo je farsa!‘

Hrebak i Krstulović Opara unaprijed su deponirali glasove iako konačni prijedlog nije bio poznat
Natalija Martinčević
 Damjan Tadic/CROPIX

"Ne znaš što je veća farsa, njihovi kandidat Robert Šveb ili način na koji ga biraju", dobacio je Vilim Matula iz Zeleno-lijevog bloka, prije no što će zajedno s oporbom srušiti kvorum i demonstrativno napustiti sjednicu saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj se utvrđivao prijedlog odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a i odlučeno da to bude Robert Šveb.

Nova sjednica Odbora sazvana je za srijedu ujutro u 8,30 sati s istom točkom dnevnog reda - Utvrđivanje prijedloga odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a.

Odlaskom oporbe na sjednici je ostalo petero članova vladajuće koalicije od ukupno 13 članova Odbora, ali predsjednica Natalija Martinčević u tome nije vidjela problem i nastavila je sjednicu pozivajući se na mailove Darija Hrebaka i Andre Krstulovića Opare koji su se ispričali za nedolazak i unaprijed deponirali glasove, bez obzira na to što konačni prijedlog kandidata za glavnog ravnatelja nije bio formalno poznat. "S obzirom na dva deponirana glasa možemo nastaviti sa sjednicom, ispoštovali smo sve procedure i nema smisla ni razloga da otežemo", rekla je Martinčević.

Zbog toga će oporba, kako najavljuje Matko Kuzmanić iz Kluba socijaldemokrata, osporavati proceduru tog izbora jer smatraju da je odluka donesena na nezakonit način i da je povrijeđen Poslovnik te će stoga zatražiti ocjenu zakonitosti od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

I Martinčević i Vesna Bedeković pozivali su se na dogovor s konstituirajuće sjednice Odbora kojim su utvrdili da je moguće deponirati glas. Zvane Brumnić upozorio je da je jedno deponirati glas i napustiti sjednicu na kojoj se netko pojavio, a nešto sasvim drugo uopće ne doći i deponirati glas za prijedlog koji još formalno ne postoji.

Vilim Matula je također smatrao da to nije u redu i ovo mu je bio prvi glas da se tako može glasati - bianco potpisom za još neutvrđeni prijedlog. HDZ-ov Mario Kapulica predložio je Roberta Šveba za glavnog ravnatelja i predstavio njegov izbor kao izbor iskusnog menadžera koji će u kreiranje programa uključiti sve suradnike, jamčiti zakonitost i postupne promjene. Kapulica je hvaleći Švoba rekao da on jamči timski posao, moderan sustav rada i sistematizaciju radnih mjesta koji će svima omogućiti napredovanje u struci.

"Neupitno je da glavni ravnatelj ne smije biti u sukobu interesa, ali niti jedan od njih i nije jer su tek kandidati", tako je komentirao sumnje da je Šveb u sukobu interesa jer ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na čak pet kanala, čime je njegova tvrtka izravna konkurencija sportskom programu HRT-a.

image
priopćenje članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

Zbog povrede Poslovnika traže sazivanje nove sjednice Odbora

Članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u utorak su predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije poslali priopćenje u kojemu traže sazivanje nove sjednice Odbora. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

- Dana 12. listopada 2021. godine održana je 18. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije s točkom dnevnog reda Utvrđivanje prijedloga odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a.

Na navedenoj sjednici Odbora bilo je nazočno 5 od 13 članova Odbora (kako je vidljivo i na YouTube snimci).

Na predmetnoj sjednici utvrđen je Prijedlog odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a na način koji je protivan članku 50. stavak 1. Poslovnika Hrvatskog sabora. Naime, navedeni članak Poslovnika Hrvatskog sabora jasno propisuje da radno tijelo Sabora donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici radnog tijela Sabora nazočna većina članova.

Kako je na predmetnoj sjednici bilo 5 od 13 članova Odbora, Odbor nije mogao donositi odluke te je došlo do povrede članka 50. stavka 1. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Slijedom navedenog, zahtijevamo da se sazove nova sjednica Odbora i odlučuje sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora - stoji u priopćenju koje potpisuju Nino Raspudić, Željko Pavić, Zvane Brumnić, Zlatko Hasanbegović, Vilim Matula i Matko Kuzmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:19