SABOR GLASA U PETAK

HDZ za novog šefa HRT-a predložio Roberta Šveba: Oporba pod pritiskom nominirala drugog kandidata

Odluci o Švebu kao nasljedniku Kazimira Bačića prethodile su žestoke kritike oporbe
Robert Šveb
 Damjan Tadic/Cropix

Prijedlog HDZ-a za glavnog ravnatelja HRT-a je Robert Šveb, o čemu će Sabor glasati ovaj petak. Šveb je po drugi puta u dva dana dobio podršku sedam glasova vladajuće koalicije u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije i dva oporbena glasa protiv.

image
Saborski Odbor o novom ravnatelju HRT-a
Damjan Tadic/Cropix

Sjednica je ponovljena u srijedu ujutro nakon što su se oporbeni članovi pobunili zbog toga što je prva sjednica dan ranije s istom temom održana bez kvoruma, a predsjednica Odbora Natalija Martinčević svejedno je računala deponirane glasove Darija Hrebaka i Andre Krstulovića Opare kao prisutne na sjednici. Danas je Martinčević priznala da takav način rada, iako je prisutan u parlamentarnoj praksi, nije po regulama Poslovnika koji uopće ne poznaje institut deponiranih glasova i najavila da to više neće biti moguće.

image
Andro Krstulović Opara
Damjan Tadic/Cropix

Odluci o Švebu kao nasljedniku Kazimira Bačića, čija je karijera naprasito prekinuta privođenjem u Remetinec, prethodile su žestoke kritike oporbe. Vilim Matula iz Zeleno-lijevog bloka upozorio je da je Švebova prijava bila neregularna, da nismo ništa čuli što bi građani dobili njegovim programom i da ovakav izbor ružno govori o Odboru, Saboru, ali pokazuje da vladajući guraju kandidata kojeg žele.

image
Matko Kuzmanić
Damjan Tadic/Cropix

- Već 20 dana znamo tko će biti glavni ravnatelj HRT-a, ali farsa je mogla biti pristojnija i elegantnija. Hoće li sukob interesa Roberta Šveba rezultirati i njegovim odvođenjem u Remetinec - pitao je Matko Kuzmanić iz Klub socijaldemokrata.

Zlatko Hasanbegović iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta smatra da ovaj izbor ima obilježja travestije i groteske koje se vide po neregularnosti natječaja: "Nek' Odbor pozove Nadzorni odbor da poništi natječaj i raspiše novi, lišen kontaminacije i prožetosti duhom Josipa Broza da se zakona ne treba držati kao pijan plota." I on smatra spornim što se od prvog dana znalo da postoji samo jedan kandidat i da se radi o lošem teatru u kojemu su ostali kandidati samo statisti.

image
Natalija Martincevic
Damjan Tadic/Cropix

HDZ-ovci su, pak prozivali oporbu što nema svog kandidata nakon čega je Matula nominirao Darija Špelića i stavio na glasanje, ali nije dobio niti jedan glas, pa ni od Matule koji je morao žuriti na slobodni govor.

Toj ideji se suprotstavio Hasanbegović, naglašavajući da oporba ne bi trebala ni s kakvim prijedlozima sudjelovati u protuzakonitom izboru i igrokazu. Mario Kapulica ponovio je da Šveb ima više nego što se tražilo u natječaju; 20 godina iskustva u medijima, poznaje zakone i medijsku tehnologiju i dat će snažan poticaj medijskoj industriji.

image
Saborski Odbor o novom ravnatelju HRT-a
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:25