BANKA HRANE

DOVRŠILI PRAVILNIK O UVJETIMA DONIRANJA NAMIRNICA Hrana kojoj istječe rok trajanja umjesto u smeće ići će potrebitima

Doniranje hrane kojoj istječe rok trajanja prijavljivat će se Banci hrane pri Ministarstvu poljoprivrede koje će zatim donaciju prema potrebama rasporediti socijalnim zadrugama te podružnicama Caritasa i Crvenog križa
 Ivan Kuharić, Damir Krajač/Cropix

Proizvođači i trgovački lanci koji odluče donirati hranu kojoj rok trajanja istječe za sedam do 30 dana na te donacije više neće plaćati PDV od 25 posto, nego će se ta hrana tretirati kao da je uništena: donator će dobiti povrat uplaćenog pretporeza, PDV neće plaćati, a uštedjet će i troškove spaljivanja u kafileriji.

Želju da donira određenu količinu hrane prijavit će Banci hrane, administrativnom tijelu koje će biti osnovano pri Ministarstvu poljoprivrede, koje će pak donaciju prema potrebama rasporediti socijalnim zadrugama te podružnicama Caritasa i Crvenog križa. Oni će je distribuirati krajnjim korisnicima - primateljima socijalne pomoći i osobama izvan sustava koje su u potrebi, a hrana će za njih biti besplatna.

Novost je to koju donosi prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji bi Ministarstvo poljoprivrede ovih dana trebalo uputiti u javnu raspravu.

- Na Pravilniku smo radili više od pola godine. Sada smo usuglasili kriterije i nadamo se da će Pravilnik za najdulje mjesec i pol biti u primjeni - kaže Zoran Grozdanov, koordinator Inicijative “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.

Iako broj siromašnih građana iz dana u dan raste, u Hrvatskoj se, prema procjenama, godišnje uništi oko 400 tisuća tona upotrebljive hrane, vrijedne između tri i četiri milijarde kuna, jer je proizvođačima i trgovačkim lancima jeftinije uništiti hranu u kafileriji nego je donirati i platiti 25 posto PDV-a. Radi se o hrani koja je potpuno ispravna za upotrebu, ali proizvođač ili trgovački lanac procjenjuje da je, zbog velikih zaliha, sitnih oštećenja na ambalaži ili odskakanja od standarda (npr. salama kraća od propisane dužine) neće prodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:39