NADBISKUP BARIŠIĆ

‘Dopustimo novorođenom Djetetu da odrasta među nama i da s njime gradimo šire i životvornije putove dijaloga‘

Pozvao je da Betlehemskom djetetu otvorimo srca i svoje životne prostore da svojom ljubavlju "opremi naše prostore doma i Domovine"

Marin Barišić

 Nikola Vilic/Cropix

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić na Božić je, predvodeći svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, pozvao na pomirenje, oprost, solidarnost i opće dobro.

"Dopustimo novorođenom Djetetu da odrasta među nama i da s njime gradimo šire i životvornije putove dijaloga, spremnost slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra", istaknuo je msgr. Barišić u propovijedi na Svetkovinu Rođenja Gospodinova.

Naglasio je da su osobe bogatstvo, a stvari su samo sredstvo.

"Dopustimo Božiću da kreira naše odnose svojom ljubavlju, da u obitelji ne samo imitiramo betlehemsku špilju - jaslice i slamu, nego prije svega nasljedujemo i utjelovljujemo duh Božića i stil Betlehema", istaknuo je Barišić.

Pozvao je da Betlehemskom djetetu otvorimo srca i svoje životne prostore da svojom ljubavlju "opremi naše prostore doma i Domovine".

"Neka Krist Gospodin uđe u naš život, da sve naše, nerijetko oskudne i uske prostore srca i doma, proširi i obogati svojom toplinom i radošću što imamo jedni druge", rekao je Barišić.

Također je kazao neka nas Božić preporađa u duhovnosti vremena, posvećenoj pažnji, otvorenosti slušanja, istinoljubivosti govora.

Nadbiskup Barišić je rekao kako se u Isusu Kristu ostvaruje ono o čemu se i danas često govori, a što osjećamo duboko usađeno u ljudskom srcu: "O takozvanom transhumanizmu tj. biti nadčovjek, biti vječan."

Ta želja, po tumačenju nadbiskupa Barišića, ne ostvaruje se današnjim i budućim tehničkim mogućnostima, niti putem moći i samoproglašenja božanstvom, što je pokušao car Dioklecijan i toliki drugi u povijesti.

"Ovu mogućnost daruje nam svemoguća Božja ljubav u otajstvu Božića. Biti nad-čovjek, potpuno ostvarenje čovještva, darovano nam je i konačno ostvareno u Sinu: „Mjeri uzrasta punine Kristove“ (Ef 4, 13), u kristolikosti nas njegove braće i sestara. rekao je Barišić.

Zato, dodao je Barišić, Sin Božji radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s nebesa, čovjekom posta "da bi nas uzvisio - pobožanstvenio."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02