REKACIJE IZ HRVATSKE

'Dobro je da je sporazum prošao. Sad treba vidjeti što je u njemu'

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a

- Suština je da Slovenija neće više blokirati Hrvatsku na putu u EU te sada sve ovisi o nama i tempu otvaranja i zatvaranja preostalih poglavlja. Ovim je riješeno jedno veliko pitanje, no sam referendum više je bio unutranje slovensko pitanje, odnosno test o snazi vladajućeg Pahora i oporbenog Janše. To je, čini mi se, više bio referendum kojim se mjerila podrška premijeru Pahoru, odnosno Janezu Janši. Ovako tjesan ishod neće utjecati na međudržavne odnose dviju bliskih i prijateljskih zemalja kao što su Hrvatska i Slovenija.

prof. Ivo Banac, predsjednik HHO i protivnik Arbitražnog sporazuma

- U redu, Arbitražni sporazum je sada konačno potvrđen, odnosno njegova načela, ali mi još ne znamo kako će cijela ta stvar završiti i koliko je ovakav ishod bolji, odnosno lošiji po nas. Arbitražni sporazum je ipak nepoznanica. Ovo je tek jedna prepreka manje na našem putu u EU, jer mi trčimo utrku, a pravila nam se stalno mijenjaju i nikada ne znamo iza kojeg zavoja nas očekuje novi problem ili uvjet.

Vesna Pusić, čelnica HNS-a

- Ovaj rezultat svakako će olakšati situaciju i nama na putu u EU te Sloveniji jer je izbjegla komplikaciju i u odnosima s Bruxellesom i u regiji. U svakom slučaju, ovakvi referendumi su uvijek i izglasavanje povjerenja prema Vladi. No, ovo je tek jedan korak - Slovenija je, poput Hrvatske, sada definitvno pristala na Arbitražu, no to još nije rješenje. Kakvo će ono biti to ćemo tek vidjeti.

Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a

- Rezultati referenduma pokazuju da je Slovencima jasno da je Hrvatskoj mjesto u EU i da je to bolje i za Sloveniju. Je li to dokaz da nas Slovenci vole ili je u pozadini politička računica, svejedno je. Osobno mislim da je pozitivan odnos Slovenaca prema Hrvatskoj puno veći od tih 52 posto. Brojka je više posljedica prepucavanja na unutarnjoj političkoj sceni između Pahora i Janše. No, da referendum i nije prošao, Hrvatska je usvajanjem arbitraže u Saboru ispunila svoj dio obveze. Drago mi je da je predsjednik Ivo Josipović izgubio jer je on u Saboru digao ruku protiv referenduma čime je krivo procijenio njegovu važnost za ulazak Hrvatske u EU.

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a

- Slovenci su pragmatični. Sukladno Pahorovoj “bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”, odlučili su se za ono što je sigurno: dobit će u posjed 150 četvornih kilometara hrvatskih teritorijalnih voda koje nikada nisu imali. Sad nas kao Slovenci vole, a sve ove godine nisu pokazali ni jednu gestu dobre namjere: još uvijek drže vojsku na Sv. Geri, prema Hrvatskoj nisu napravili nijednu cestu, pooštrili su granični režim, da ne spominjem Ljubljansku banku. Temeljno je pitanje hoće li nas nakon referenduma Europa primiti u svoju zajednicu. Neće, ni 2010., ni 2011., a bojim se ni 2012. Sporazum je HDZ-u više trebao poslužiti kao izgovor da na dan izbora organiziraju referendum o pristupanju Hrvatske EU. Ja znam da HDZ-ova administracija sve radi da se to dogodi, no nadam se da Europa to neće dozvoliti.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a

- Dobro da je referendum u Sloveniji prošao, pa makar i ovako tijesno. Doduše, sam Arbitražni sporazum je mogao i trebao biti bolji za Hrvatsku, ali što je tu je. Vjerujem da će ovakav ishod referenduma ipak olakšati naš put prema Europskoj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04