ODLIJEPILI SE OD DNA?

Andrija Hebrang: U Hrvatskoj se bolje živi nego u Njemačkoj

Zagreb, 051109.Predsjednicki kandidat HDZ-a Andrija Hebrang predstavio je svoj izborni program i web stranicu u sredisnjici stranke na Trgu Zrtava Fasizma. Podrsku mu je pruzila predsjednica vlade RH Jadranka Kosor.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatska je na dobrom putu, Vladin plan oporavka daje dobre rezultate, pohvalio je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang vladu Jadranke Kosor , predstavljajući podatke po kojima je Hrvatska uspješnija od jedne Njemačke.

- U proteklom kvartalu imali smo najmanji pad BDP-a, što je dokaz da smo se odlijepili od dna. Zahvaljujući potezima Vlade zaustavili smo nizbrdicu. Evo argumenata: nezaposlenost u EU iznosi 9,7 posto, a u Hrvatskoj 9,4 posto. Hrvatska je završila 2009. s manjim proračunskim deficitom od Njemačke, ukupni dug Hrvatske je 50 posto BDP-a a u Njemačkoj 73 posto - istaknuo je Hebrang.

Iznio je točne podatke: hrvatski deficit lani je iznosio 2,9 posto BDP-a a njemački 3,2 posto. Jedino je zanemario da Njemačka ima tri puta veći BDP (42.440 dolara naspram hrvatskih 13.570 dolara po stanovniku, prema podacima Svjetske banke za 2008). I u skladu s tim i tri puta veće plaće: 3100 eura naspram prosječnih hrvatskih 730 eura.

- Kamo sreće da mi imamo 30.000 eura BDP-a po stanovniku, i jako loše pokazatelje o padu za 10 posto - komentirao je Ljubo Jurčić, ekonomist i SDP-ovac. Hrvatska i Njemačka se ne mogu uspoređivati tako kako je to napravio Hebrang, jer je nama osnovica bitno manja, pa svaki minimalni pad doživljavamo puno teže od razvijenih zemalja poput Njemačke, ističe.

Na pitanje je li doista Jadranka Kosor uspješnija od Angele Merkel, predsjednik HNS-a Radimir Čačić kaže da mi živimo u skladu s kvalitetom našeg vodstva.

- Dr. Hebrang, liječnik radiolog, bio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Ta vrsta statistike je presmiješna: s obzirom da smo sposobniji, puno vrijedniji, puno bolje vođeni i organizirani od Nijemaca, jasno je da nam je bolje. Samo što kod nas radi 57 posto radno aktivnog stanovništva, a u Njemačkoj 75 posto. Radi jedva svaki drugi Hrvat, dok kod Nijemaca tek na tri radnika dolazi jedan koji ne zarađuje - kaže Čačić.

- Sve te Hebrangove brojke morali bismo pomnožiti s tri: naša nezaposlenost ne može se usporediti s njemačkom, jer se kod nas seosko stanovništvo koje ne zarađuje ne vodi pod nezaposlene. Javni dug ne možemo uspoređivati s njemačkim, jer oni imaju euro, a kako kuna nije konvertibilna, javnom dugu države bi trebalo pridružiti ukupni vanjski dug hrvatskih poduzeća, banaka i građana, jer ako bilo koji od tih sektora upadne u probleme, morat će ih spašavati država - tumači Ljubo Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:14