MATO VIDAKOVIĆ

DJEČAK (12) O SABORU ZNA VIŠE OD ZASTUPNIKA! Pobijedio na testu znanja, kad smo ista pitanja pokušali postaviti Tepešu, izvukao se: 'Jurim na avion!'

 Željko Hajdinjak / EPH, Damjan Tadić / EPH

Dječak koji je kao vrlo mali umjesto crtića radije gledao Dnevnik, danas je potpredsjednik razreda, a želja mu je postati saborski zastupnik - apsolutni je prvak znanja o Hrvatskom saboru. Mato Vidaković (12) učenik je šestog razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca, voli politiku, a toliko detalja koje zna o Saboru i njegovoj povijesti ne znaju - uvjerili smo se - ni saborski zastupnici i političari.

Mato u malom prstu ima povijest saborovanja. Zna, primjerice, kad je Sabor promijenio ime u Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije, a bez problema će kronološki poredati događaje vezane uz povijest Sabora i reći kad se odigrala krunidba kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Sve je to bilo i u testu koji jednom na godinu za osnovce organizira Služba za građane Sabora, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja...

‘Testiraju li zastupnike?’

- Znaju li ovakve stvari i saborski zastupnici? Prolaze li oni ovakva testiranja prije no što uđu u Sabor - pitanje je koje je palo na pamet Matinu mentoru Nikoli Ciku, profesoru povijesti iz Đurđevaca, nakon što su mu iz Sabora javili da je njegov učenik Mato, najmlađi iz tima, državni prvak on-line kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” u konkurenciji među više od 200 učenika: točno je odgovorio na svih 30 pitanja i to u samo devet minuta i 34 sekunde! Drugoplasiranoj učenici trebalo je dvostruko više vremena.

Koliko treba saborskim zastupnicima da odgovore na pitanja? Znaju li odgovore? Žele li pokušati...?

- Prvo pitanje je: Najstariji sačuvani spomenik o zasjedanju Sabora...

- Taman mi dolazi avion za Frankfurt, ne mogu sad, upravo ulazim...

- Ali, to je samo nekoliko minuta.

- Ne mogu, moram...

- Stignete li bar čestitati Mati, pobjedniku?

- Naravno, neka se drži, svaka mu čast, drago mi je da u Hrvatskoj ima takve djece. Idem sad...

S linije je morao otići potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, profesor povijesti i etnologije, no zato su više vremena za kviz-pitanja o Saboru, neki i iskrenog zanimanja, imali drugi političari. Birali smo među njima povjesničare, kojih je doduše vrlo malo u Saboru.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za obrazovanje i znanost, Tomislav Đonlić, nizao je točne odgovore, a onda mu najednom iskreno izleti:

- Da mi je znati gdje se to dijete obrazovalo! Toga nema ni u školskom udžbeniku! Na tri sljedeća Đonlić točno odgovara, a na četvrtom malo zapinje.

- Skoro da bih i mogao proći, sugerira, priznajući da je iznenađen što je na postavljena pitanja znao odgovoriti - dvanaestogodišnjak. Netko ga je, zaključuje, vrlo dobro pripremio.

- Je l’ vi to nama postavljate pitanja da biste došli do zaključka da saborski zastupnici o Saboru znaju manje od djece - pita nas jedan zastupnik i priznaje da nije mogao odgovoriti ni na sva pitanja iz testa povijesti koji mu je donijela kći iz 5. osnovne.

Damir Mateljan, SDP-ov saborski zastupnik i diplomirani povjesničar, pristao je proći dio kviza i što bi đaci rekli, prilično rasturio.

Prezahtjevna pitanja

- Točno ili netočno: izvorno su se Sabori održavali u povodu krunjenja hrvatskih knezova i kraljeva?

- Točno, ako ne i djelomično točno!

- Kronološki poredajte događaje vezane uz povijest Sabora (...)?

- Sabor je raskinuo sve državno pravne veze s Austro-Ugarskom 1918.; 1868. Sabor je prihvatio Hrvatsko-ugarsku nagodbu, 1527...

- Osmo pitanje: Odluka kojom je Sabor 1712. godine dopustio da se nasljedno vladarsko...

- (prije no što je čuo nastavak pitanja) Pragmatička sankcija!

- Deveto: Škrinjica povlastica čuva se u Hrvatskom saboru - da ili ne?

- Točno. Ne, netočno, u muzeju...

U pitanju koje godine je Sabor prepoznat kao “veliki”, odnosno “najintelektualniji” sabor, zastupnik Mateljan ovako odgovara:

- (stanka, smijeh) Kakvo je to pitanje?! 2012.!

Pitanja na koja su odgovarali mali natjecatelji od 12 do 14 godina prezahtjevna su za njihovu dob, zaključuje Damir Mateljan. Dok je radio u školi kao profesor povijesti, uvjerio se da povijest treba plastičnije približiti djeci, a ne kroz usvajanje faktografskih podataka. Mateljan procjenjuje da bi svaki saborski zastupnik ipak uspio riješiti oko 50 posto testa.

‘Problem je u pitanjima’

Odličnim poznavateljem povijesti Sabora pokazao se SDP-ov Domagoj Hajduković, čija je prednost što je godinama bio profesor povijesti u osnovnoj, srednjoj školi i na fakultetu. Rješava većinu pitanja, i onda:

- Četrnaesto: Prvi višestranački demokratski izbori za Hrvatski sabor održani su: u proljeće 1990., u ljeto 1990., u proljeće 1991. ili u ljeto 1991.?

- 1990. sigurno, a je li u proljeće ili ljeto... Sjećam se da je bilo toplo...

Hajduković si je dao dodatnoga truda i analizirao čitav ispit, nakon čega je zaključio: to nisu pitanja za osnovce i da je on sastavljač testa, sigurno bi izgledala drukčije.

- To je traženje čiste reprodukcije. Dječak koji je pobijedio u kvizu, napravio je točno što se od njega očekuje. Nije kriv učenik, nego sustav koji od njega traži faktografiju umjesto razmišljanja i logičnog zaključivanja - kaže Hajduković.

'Volim politiku, i ja ću u zastupnike'

A što o znanju saborskih zastupnika kaže 12-godišnji Mato Vidaković?

- S godinama se puno toga zaboravi. Ni današnji odvjetnici ne znaju sve što su učili u školi.

Mato priznaje da je za uspjeh na kvizu zaslužan mentor Nikola Cik koji ga je dobro pripremio, ali i njegovo vlastito zanimanje za politiku.

- Meni je politika zanimljiva. Što će biti s ovom koalicijom? Iskreno ću vam reći, mislim da će se raspasti za godinu dana ako ovako nastave. Previše je tu neslaganja. Meni su djeca u razredu rekla da ću biti dobar političar jer sam pošten. Neki su rekli i da sam dobar, ali to može svašta značiti. Kad odrastem, bit ću vjerojatno saborski zastupnik. Još ne poznajem niti jednog od njih, no ima vremena...

PITANJA IZ KVIZA

1. Na Saboru u Cetinu 1526. - 1527. za hrvatskoga kralja izabran je posljednji pripadnik anžuvinske dinastije. Točno ili netočno?

2. Najstariji sačuvani spomen o zasjedanju Sabora, u gradu Zagrebu, nalazi se u:

3. Sabor poznat kao “veliki”, odnosno “najintelektualniji” Sabor na kojemu su sudjelovali mnogi ugledni umjetnici i znanstvenici, održan je:

4. Kako se zove predsjednik ZAVNOH-a Hrvatske, koji kasnije postaje prvi predsjednik Narodnog sabora Hrvatske?

5. Ustavom Republike Hrvatske definirano je koliko najviše stranaka može biti izabrano u Sabor. Točno ili netočno?

Odgovori: 1. Netočno; 2. zapisniku Sabora Kraljevine Slavonije 1273.; 3. 1861. godine; 4. Vladimir Nazor; 5. Netočno

POBJEDNICI KVIZA

1. Mato Vidaković, OŠ Grgura Karlovčana, Đurđevac

2. Lorena Jedvaj, OŠ Eugena Kumičića, Slatina

3. Dominik Bogati, OŠ Eugena Kumičića, Slatina

POBJEDNIČKI TIMOVI

1. OŠ Eugena Kumičića, Slatina

2. OŠ A.B. Šimića, Zagreb

3. OŠ Stjepana Radića, Božjakovina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:33