IZ POLITIKE U ENERGETIKU

Detalji novog Karamarkova poslovnog pothvata: ‘Struju ćemo proizvoditi iz mulja‘

Bivši šef HDZ-a registirao je Diamond Technology, a suosnivači su kći "kralja ćevapa", bivši čelnici Brodarskog instituta i HDZ-ova Odbora za branitelje

Tomislav Karamarko

 Darko Tomas/Cropix

Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a, jedan je od osnivača tvrtke koja će se baviti proizvodnjom električne energije. Tu informaciju objavio je portal Index, a uvidom u sudski registar utvrdili smo da je to zaista tako, da se tvrtka zove Diamond Technology i da je osnovana s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

U tvrtki se kao osnivači pojavljuju Ana Rubelj Gregurić, kći Ivana Rubelja, nekadašnjeg u medijima prozvanog kralja ćevapa, zatim Igor Tripković, bivši čelnik Brodarskog Instituta, te Josip Vidović, bivši tajnik Odbora za branitelje HDZ-a. Dobili smo jučer Karamarka na telefon, ali kazao je da ne može razgovarati jer je na sastanku, kasnije se više nije javljao.

Upis u registar

Tvrtka je, naime, osnovana 4. svibnja ove godine, kada je proveden upis njenog osnivanja, a Tripković je njezin direktor. Karamarkov partner i direktor u novoosnovanoj tvrtki Igor Tripković je lani, naime, otišao s čela Brodarskog instituta, a danas najavljuje novi posao te kaže da im je "cilj zaposliti više od 50 ljudi".

- Nismo još odlučili hoćemo li razvijati projekt pogona za proizvodnju električne energije iz sječke ili mulja, a ima i drugih načina. Jedino što nećemo su solari, oni ne otvaraju nova radna mjesta dok zauzimaju veliki komad zemljišta - kazao nam je Tripković te dodao da su osnovali tvrtku kako bi mogli ući u ozbiljniju fazu pregovora oko pokretanja posla. Također dodaje da je, što se tiče Karamarka, on jedan od suvlasnika i da je politika u njegovu životu prošlost.

- Ubuduće ga zanima realni sektor i iznimno je aktivan po pitanju ovog novog projekta - dodaje direktor Tripković.

Karamarko je, inače, prema evidenciji poslovnih servisa i dalje predsjednik Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske, koji je osnovao 2017. godine s Robertom Bosakom, koji je tajnik. Iako je Karamarko na početku imao velike planove s Institutom, čini se da ta priča nije zaživjela.

"Dragi prijatelji, zadovoljstvo mi je podijeliti s vama vijest da sam poduzeo prve korake za službeno pokretanje Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske, čiji je cilj pomoći u oblikovanju sljedećeg poglavlja u životu naše domovine i njenih građana...", pisao je tada Karamarko na svom profilu na društvenim mrežama, na kojima najčešće komentira političke događaje otkako je napustio vrh HDZ-a.

Podsjetimo, Karamarko je ostavku morao dati nakon afere Konzultantica, kad je Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus dvije godine plaćao usluge savjetovanja tvrtki Drimia, koju je vodila Karamarkova supruga Ana Karamarko. Inače, Drimia je lani prijavila najmanji prihod dosad, tek 636,9 tisuća kuna te dobit od 311,7 tisuća kuna, dok je prijašnjih godina, kad je poslovanje išlo, prijavljivala prihode od oko četiri milijuna kuna.

S Anom Karamarko povezivale su se još dvije tvrtke, među kojima je bio i salon za kućne ljubimce. Iz vlasništva tvrtke Opium poppy d.o.o. Karamarko je izašla tijekom 2021. godine, kad je tvrtka prijavila prihod od 461 tisuću kuna. Izašla je i iz vlasništva tvrtke Love opium d.o.o., također 2021., a preuzela ju je ista vlasnica kao i prvu firmu, no ova je tvrtka u stečaju od 31. siječnja ove godine. Zahtjev za stečajem sudu je podnijela Financijska agencija te je evidentiran dug u iznosu od 154,7 tisuća kuna.

Prodali stan

Podsjetimo da je Ana Karamarko 2020. godine uhićena, kako je tada objasnio njezin odvjetnik Ivo Farčić: ""Zbog sumnje za ispostavu fakture od oko 400.000 kuna za isporučenu uslugu, no ne sumnjiči ju se da je taj novac zadržala za sebe". Optužnica do danas nije podignuta. Pod istragom se u tom slučaju našlo ukupno 38 osoba, a glavni osumnjičeni su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić. Iste godine, 2020., Ana Karamarko prodala je stan od 140 četvornih metara u Ulici kneza Mislava, u kojem je par živio dok je Karamarko bio u Vladi.

Na tom stanu bile su upisane zabilježbe o kreditima koje je svojedobno podigla Ana Karamarko. Prvi je kredit u Raiffeisen banci bio podignut na 30 godina 2009. godine u iznosu od 268.009,73 eura i ratom od 1594,63 eura mjesečno. Dvije godine kasnije, 2011., također u Raiffeisen banci dignula je kredit na 20 godina od 73.424,57 eura s mjesečnom ratom od 583,61 euro. Prodajom su krediti izbrisani. Ana Karamarko iste je godine prodala i stan u Vlaškoj. Pretpostavka je da su se supružnici preselili u stan u Domagojevoj od 113 metara kvadratnih, koji u zemljišnim knjigama glasi na Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 04:30