NOVA META

Dekan Građevinskog fakulteta u Osijeku o napadu hakera: ‘Zaražena su bila tri računala, pregledavamo ostala‘

Varevac je rekao je da napad brzo prepoznat te da se nije dogodilo "ništa veliko"

Dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Damir Varevac

 Vlado Kos/Cropix

Nakon prošlotjednog napada na mrežu teleoperatera A1, a za koji se sumnja da je izveo maloljetnik iz Slavonskog Broda, proteklog vikenda meta hakerskog napada bio je Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku.

Potvrdio nam je to i dekan fakulteta prof. dr. sc. Damir Varevac.

- Srećom, nije se dogodilo ništa veliko. Tri naša računala, koja su bila uključena, u nedjelju su u jutarnjim satima napadnuta kriptovirusom koji je zaključao sve datoteke i ostavljena nam je poruka da napadači traže otkupninu, ali bez konkretnog iznosa, nego po principu - što se prije javite manje ćete platiti, rekao je Varevac.

- Mi, na svu sreću, imamo sjajne sistemske inženjere koji znaju svoj posao, pa je napad vrlo brzo prepoznat i zaustavio se samo na tri računala, jer je sustav odmah po prepoznavanju provale isključen. Imali smo (sigurnosnu kopiju) na računalima - jedno je izuzela policija, a mi smo dva potpuno resetirali. U tijeku je i pregled ostalih računala, da se vidi ima li na njima kakvih skrivenih datoteka koje bi nam ponovnim pokretanjem mogle naštetiti, dodao je dekan.

- U svakom slučaju, nije bilo velike štete, ali kako smo javna institucija koja posjeduje puno podataka, pa tako i one koji su zaštićeni GDPR-om, morali smo sve prijaviti policiji - ustvrdio je Varevac.

Iz PU osječko-baranjske, inače, priopćili su da je "tijekom vikenda, nepoznati počinitelj je izvršio 'hakerski' napad na službena računala koje koristi fakultet na području grada Osijeka i zarazio ih virusom te onemogućio korištenje".

- Na zaražena računala počinitelj je ostavio poruku u kojoj traži plaćanje kriptovalutama uslugu otključavanja računala. Protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće i nastavljamo traganje za počiniteljima - izvijestili su iz PU osječko-baranjske.

Vezano uz ovaj hakerski napad, Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, odgovarajući na pitanja vezano uz slučaj napada na A1, rekao je da ova dva napada nisu povezana, odnosno da počinitelj kaznenog djela na štetu osječkog fakulteta nije maloljetnik kojeg se sumnjiči za napad na A1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:28