VREMENSKA PROGNOZA

Danas kratki predah od kiše, već sutra brza promjena vremena: Stižu kiša, snijeg, moguće i poplave...

U krajevima sa snijegom jugo i kiša će otapati snijeg te je moguć porast vodostaja rijeka.

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

U većem dijelu unutrašnjosti danas se očekuju niski oblaci i magla, lokalno uz rosulju, a poslijepodne sunčana razdoblja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, no još će u prvom dijelu dana na jugu biti oblačnije uz mjestimice malo kiše.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku ponegdje i zapadni. Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, potom sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Krajem dana će okrenuti na jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom između 4 i 9, na Jadranu od 13 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Mlazna struja na svom putu preko Atlantika dolazi do obala Velike Britanije, skreće prema jugu, prelazi Francusku, zaobilazi Alpe, spušta se niz Apeninski poluotok i pomaže razvoju nove Genovske ciklone. Ciklona koja je jučer donijela snijeg i kišu u našim krajevima premjestila se nad Balkanski poluotok, navodi u vremenskoj prognozi meteorolog Bojan Lipovšćčak za N1.

Navečer i u noći na utorak očekuje se nova promjena vremena te će se na sjevernom Jadranu naoblačiti, a vjetar će okretati na jugo i oštro.

U utorak nas očekuje prolaz ciklone po osi Jadrana, ujutro vrijeme po jugu oblačno s kišom. Obilnije oborine past će u Istri, na Kvarneru te na jugu Dalmacije. U krajevima sa snijegom jugo i kiša će otapati snijeg te je moguć porast vodostaja rijeka.

Jugo će tijekom prijepodneva jačati do olujne jačine. Mjestimice su uz plimu i jako jugo moguće poplave na obali.

Navečer, s odmicanjem središta ciklone niz os Jadrana, u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti temperatura će biti u padu te će kiša mjestimice u planinama prelaziti u snijeg. Na sjevernom Jadranu će zapuhati olujna bura koja će se u srijedu sporo premještati prema jugu Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:40