KRENULO JE...

U Gorskom kotaru pada prvi snijeg! ‘Moglo bi ga biti i do 25 cm, a onda samo kratak predah‘

Na društvenim mrežama objavljene su snimke snježnih pahulja na području Mrkoplja i Ravne Gore, a moglo bi ga biti i u nizinama

Snijeg na Zavižanu i u Mrkoplju

 DHMZ/Ivana Tilošanec

Nakon što su kamere Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u subotu snimile da na Zavižanu pada snijeg, koji je prvi snijeg zabijelio još u rujnu, prve snježne pahulje ove sezone večeras su zalepršale na području Gorskog kotara.

Na Facebook stranici HR vrijeme objavljene su dvije video snimke na kojima se može vidjeti da snijeg pada na području Mrkoplja i Ravne Gore.

Meteorolozi su ranije najavili da bi ovog vikenda u unutrašnjosti Hrvatske, uz kišu, u višim predjelima moglo biti i snijega. Snijega bi u Gorskom kotaru, kako navodi Istramet, moglo biti u obilnijim količinama. Prema tim informacijama, očekivana debljina snježnog pokrivača bit će od 5 do 25 centimetara.

U prognozi DHMZ-a za nedjelju stoji kako se očekuje umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, dok će u gorju biti snijega uz stvaranje snježnog pokrivača, a mjestimična susnježica i snijeg mogući su i u nizinama na zapadu zemlje.

Prema večeri, u većini krajeva očekuje se prestanak oborina te djelomično razvedravanje sa sjeverozapada. Na kopnu se očekuje slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, dok će u Dalmaciji uglavnom puhati umjeren sjeverozapadnjak, na krajnjem jugu još ujutro i jugozapadnjak.

Najniža temperatura zraka kretat će se od 0 do 4 na kopnu, a od 8 do 12 na Jadranu. Najviša dnevna od 2 do 7 u unutrašnjosti te između 12 i 17 °C duž obale.

Kako prenosi HRT, nije isključeno da će snijega biti i u nizinama.

U ponedjeljak bi trebali uglavnom ući bez oborina, a u utorak i srijedu slijedi novo naoblačenje s kišom, na Jadranu i jugom, te uglavnom u Gorskom kotaru i snijegom.

Od četvrtka očekuje se uglavnom suho i djelomice sunčano vrijeme, stoji u sažetoj tjednoj vremenskoj prognozi koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U utorak i srijedu opet kiša i snijeg

"U nedjelju na istoku Hrvatske uglavnom tmurno i oblačno povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka bez većeg dnevnog hoda, uglavnom između 3 i 7 °C. Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme. Tijekom noći kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, koji će stvarati tanji snježni pokrivač. Ujutro je malo snijega moguće i u nizinama", kako se navodi.

U gorju u noći i tijekom nedjelje očekuje se oblačno vrijeme povremeno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Prestanak oborina slijedi prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo, povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i olujna bura, uz koju će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -2 do 3 °C, uz obalu najniža između 6 i 9 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji će biti promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 6 do 10 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna između 12 i 17 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno i kišovito vrijeme, uz mogućnosti i obilnijih pljuskova. Vjetar umjeren, prema otvorenome moru i jak sjeverozapadni.

"U ponedjeljak u unutrašnjosti kratkotrajan predah od oborina, pa u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijom, a novog snijega bit će uglavnom u Gorskom kotaru, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U utorak će puhati umjeren jugoistočni vjetar koji će u srijedu okrenuti na sjeverni. U ponedjeljak na Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak promjenjivo s kišom, pa i u obliku mjestimice izraženijh pljuskova. U srijedu će kiše još biti uglavnom na jugu. U utorak će zapuhati olujno jugo, koje će u srijedu oslabjeti i okrenuti na buru i sjeverozapadnjak.", prognozira Dragojlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27