POZNATI TV NOVINAR

‘Da, Plenković je mene na presici pitao za dijareju. To je bila osveta za ovaj video s WC-om. Naravno da se naljutio...‘

Znam da je taj skeč iz WC-a rubni, da mnogi možda neće shvatiti, pogotovo mladi. Ali, morao sam poslati jasnu poruku, kaže Ranko Stojanac s N1 televizije

Ranko Stojanac, Andrej Plenković

 Twitter, CROPIX

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u Opatiji premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanje Ranka Stojanca, novinara televizije N1 o odnosima sa Srbijom, tom se reporteru, među ostalim, obratio riječima: - Jeste li sad dobro? Je li dijareja gotova?.

Podsjetimo, na pitanje kakvi su po njemu trenutno odnosi sa Srbijom, Andrej Plenković je odgovorio: - Takvi da su opterećeni brojnim otvorenim pitanjima koja su tu i ostala su iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. A isto tako da imamo interes unaprijeđivati ekonomske odnose, imati hrvatske kompanije u Srbiji koje funkcioniraju na tom tržištu, a isto tako i njihove kompanije ovdje.

Na ponovljeno pitanje znači li to da su odnosi dobri, premijer je odgovorio: “To vi kažete!”

Potom je prepoznavši novinara N1 televizije rekao: - O, pa vi ste se konačno vratili s mjesta gdje sam vas zadnji put vidio. To je bio toalet, sjećate se? Meni je drago, jeste li sad dobro? Je li dijareja gotova? To je dobro, to je super da je gotova dijareja…

Danas smo dobili i reakciju prozvanog Ranka Stojanca.

I dok mnogi zapravo nisu shvatili o čemu je riječ, novinar N1 pojašnjava kako je to očito bila reakcija predsjednika Vlade na njegov skeč objavljen u emisiji Newsnight početkom srpnja, a ticao se premijera osobno, Vlade i HDZ-a.

- Za taj skeč moram odmah reći da su iza njega i mene kao autora stali i urednici i direktor. Znam da je taj skeč iz WC-a rubni, da mnogi možda neće shvatiti, pogotovo mladi. Ali, morao sam poslati jasnu poruku (ulazim u WC, zatvaram vrata i potežem vodu). Da, zemljački, iskarikirano, ali jasno. I shvatio je. Naravno da se naljutio. Imao je dovoljno vremena smišljati osvetu. I onda je u petak, nakon što je naprije počeo odgovarati na moja pitanja izrekao to, o pa i vi ste tu, zadnji put sam vas vidio u WC-u, jel‘ prošla dijareja. I upravo da ću odgovoriti, ubacio se drugi kolega novinar, krenulo je dalje s pitanjma, ja više nisam uspio reagirati, a i premišljao sam se iskreno u kom smjeru, krenut će još vulgarnije, ili osobno na mene, ma ne, proš‘o voz, haha - kaže Stojanac.

I kaže kako je to ono što se vidjelo i čulo, te dodaje: - I onda, gle slučajnosti, sreli smo se na samo u hotelu. Naravno da Vam neću reći što smo privatno pričali, ali mogu potvrditi da je riječ o zaista ugodnom, pristojnom, duhovitom i elokventnom sugovorniku.

Pitali smo Stojanca smatra li ovu komunikaciju od strane premijera neprimjerenom, te očekuje li kakvu reakciju Hrvatskog novinarskog društva:

- Ne znam je li njegov nastup bio neprimjeren. Zašto ne? Neka mu bude. Ali onda neka se ne čudi reakcijama novinara! Nema tu očito više granice. Jer, koliko god bio ugodne vanjštine i nastupa privatno, toliko je kao premijer upravo obrnut, neugodan, docira, patronizira i skida glave. Svojima. Meni neće. Jer, ukrast ću misao jednog drugog velikana Zorana M. koji je naravno tu misao ukrao jednom trećem - "ćeraćemo se"! I nisam na liniji ovog drugog, Bože sačuvaj, nema više tu nikakvih pravaca. Samo neka divlja krivulja koja vodi u nepoznatom smjeru... A HND neka ne gubi vrijeme na mene, ima novinara koji zaista pate - zakjučio je Stojanac svoju reakciju.

Skeč reakcija na sarkastične prozivke

Stojanac je imao potrebu pojasniti kako je skeč za Newsnight nastao kao njegova reakcija na, po njegovoj ocjeni, podcjenjivačke i sarkastične prozivke koje je izrekao premijer Andrej Plenković novinarima nakon sjednice Vlade, a povodom njegova intervjua sa saborskom zastupnicom HDZ-a Majdom Burić s kojom je Stojanac razgovarao o aferi HEP-ove trgovine plinom i u kojima je ona na komičan način branila premijera Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:39