SRPSKA POLICIJA OTKRIVA

Cvetko Simić ubijen jer je bio doušnik hrvatskih tajnih službi

Srpski kriminalci znali su da surađuje s hrvatskim službama, a sumnjali su i da je dvostruki agent
 MUP/Cropix

ZAGREB - Cvetko Simić (44), pripadnik srbijanskog podzemlja čije je raskomadano tijelo pronađeno u veljači na Jarunu, bio je, kako kako tvrde srbijanski visokopozicionicirani policijski izvori, suradnik hrvatskih tajnih službi.

Tu su informaciju prenijeli i mediji. Tu informaciju nisu opovrgli ni neki dobro upućeni izvori iz hrvatskih tajnih službi. Navodno je upravo to bio i glavni motiv njegove brutalne likvidacije sredinom veljače ove godine i komadanja tijela, čiji je trup nađen 8. ožujka ove godine u jarunskom jezeru. Njega su angažirali sada već bivši visokopozicionirani dužnosnici Protuobavještajne agencije, jer je procijenjeno da može biti od koristi svojim informacijama iz podzemlja.

Komadanjem tijela, tvrdili su tada neki psihijatri i kriminalisti, htjela se nekome poslati poruka, a sve je više indicija da je na taj način poslana poruka potencijalnim “drukerima” iz podzemlja što bi im se moglo dogoditi ako pristanu surađivati s policijom i tajnim službama.

Praksa obavještajnih službi

Iako je javnost uvijek šokirana saznanjima da su određeni kriminalci pod zaštitom tajnih službi, u praksi svih obavještajnih agencija to je samo jedan od načina operativnog rada kojim se prikupljaju informacije iz podzemlja. Ali, svaka “provala” suradnika iz kriminalnih redova, bilo u javnosti, ili od strane konkurentskih službi postaje vrlo neugodno otkriće.

Slobodan Homen, državni sekretar srbijanskog Ministarstva pravde, u intervjuu za Globus ustvrdio je da se i Kalinić i Miloš Simović u Hrvatskoj nisu mogli skrivati bez podrške dijela ovdašnjeg obavještajnog sustava. Homen je time izravno prozvao hrvatski obavještajni sustav da je pomagao skrivanju Đinđićevih ubojica i najavio kako očekuje da će Hrvatska istražiti tko su bili logističari Đinđićevih ubojica u Hrvatskoj.

Legiji legalna putovnica

Podsjećamo, i Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik “crvenih beretki” imao je hrvatsku putovnicu na ime Vlado Vukomanović koja mu je izdana na važećem obrascu u PU zagrebačkoj, a ustanovljeno je kako su pušku kojom je likvidiran srbijanski premijer pripadnici hrvatskog kriminalnog miljea dostavili organizatorima atentata.

U PU zagrebačkoj u Petrinjskoj 30 putovnicu na ime Drago Cesar Kalinić je podigao s krivotvorenom osobnom iskaznicom. Drugu na ime Mladena Mandića sredio mu je upravo Cvetko Simić u jednom hrvatskom konzulatu u BiH, kazao je istražnom sucu Krešimiru Devčiću. Upravo je okolnost pod kojom mu je izdana putovnica razlog zbog kojih je sutkinja Vera Polak-Presečki odlučila za svjedoke u postupku protiv Sretka Kalinića pozvati i troje službenika PUZ-a, među njima i voditeljicu Odsjeka za izdavanje putnih isprava.

U međuvremenu Sretko Kalinić pristao je surađivati i s USKOK-om. U utorak ga je u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj bolnici ispitao zamjenik ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana. Što je Kalinić ispričao Cvitanovu zamjeniku nije poznato, no on je već prilikom prvog razgovora sa sucem Krešimirem Devčićem ostavio dojam da želi puno ispričati samo da izbjegne izručenje Srbiji gdje ga čeka 40 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića. No, ako ga Hrvatska odluči izručiti Srbiji, ona mora jamčiti da će Kaliniću, s obzirom na to da je i hrvatski državljanin, ponovo suditi za Đinđićevo ubojstvo.





Razgovor s USKOK-om

Kalinić će se uskoro i službeno očitovati na zahtjev za izručenje Srbiji, a tome će se žestoko protiviti, pa postupak izručenja ne bi mogao biti okončan u srpnju kako se najavljivalo, već bi moglo potrajati mjesecima. Kalinić je istražnom sucu priznao da je s hrvatskom putovnicom putovao Europom, ali nije želio ništa reći o ubojstvima koja je počinio po Europi i Srbiji, o čemu je, navodno, ipak pričao policiji. No, nakon najave da bi mogao otići u specijalni zatvor u Zabeli Kalinić je zatražio i obavio razgovor sa istražiteljima USKOK-a.





Cvetko u RH

13. prosinca 2005.

zaustavljen na Bregani s lažnim bugarskim ispravama. Kupio ih je za 300 eura, kažnjen sa 2000 kuna i izgonom iz Hrvatske na šest mjeseci. Tada je ponudio svoju suradnju tajnim agentima, što je prihvaćeno.

26. listopada 2008.

bježao kad je zaustavljan nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Policija ga zaustavila kod Kutine, kažnjen novčanom kaznom i pušten, pa nakon toga opet ispitavan zbog ubojstva Pukanića i Ivane Hodak, ali je prošao na poligrafu.

16. veljače 2010.

ušao u Hrvatsku na granici s BiH, a policija je i prije bilježila njegove učestale prelaske granice. Prije toga bio je u Sloveniji sa Sretkom Kalinićem, gdje se susreo s Draganom Tošićem, suradnikom Darka Šarića.

17./18. veljače 2010.

najverojatnije vrijeme ubojstva Cvetka Simića. Mercedes zapaljen. I on je koristio stan na Laništu gdje su boravili i Kalinić i Miloš Simović, družio se s manekenkama.

8. ožujka 2010.

truplo bez glave i udova nađeno na Jarunu, a policija je već drugi dan identicirala da se radi o ostacima tijela kuma Luke Bojovića, jednog od šefova srbijanskog podzemlja.

16. ožujka 2010.

- Cvetko Simić pokopan na beogradskom groblju Lešće, a na pogrebu je bio i Mario Sova.

8. lipnja 2010.

- Miloš Simović ranjava Sretka Kalinića - obračun dvojice pripadnika zemunskog klana razriješit će i tajnu Simićeve likvidacije, mediji spekuliraju, a izvori u tajni službama tvrde da im je Simić bio suradnik.





Podmetnuli nebuloznu priču zbog svojih obračuna

Sugovornici Jutarnjeg lista uključeni u istragu o ubojstvu Cvetka Simića tvrde da je priča o njegovoj agenturnoj vezi sa hrvatskim službama nebulozna. Prema podacima kojima raspolažu hrvatski istražitelji Simić je u hrvatskoj imao različite kontakte u podzemlju, poduzetništvu, na estradi i u sportskim krugovima, ali nije ima kontakte niti sa jednom hrvatskom službom. Izvori Jutarnjeg bliski istrazi navode da je to samo još jedna u nizu teorija koje o ubojstvu Cvetka Simića i pokušaju ubojstva Sretko Kalinića, šire neki krugovi u Srbiji, a dnevno publiciraju srbijanski mediji. Upozoravaju i da je jedan dio objavljenih informacija posljedica curenja podataka iz istrage, dok je drugi dio namjenjen unutrašnjim političkim obračunima budući da je nakon ubojstva Zorana Đinđića “zemunski klan” politička top tema u Srbiji. “Ne namjeravamo se uključiti u prepucavanja te vrste jer hrvatska i srbijanska policija u posljednje vrijeme odlično surađuju. Posljedica te suradnje je i niz uhićenja u balkanskom podzemlju”, napominje sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha policije. Gordan Malić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 20:27