NEGATIVNA PROGNOZA

CRNE BROJKE Od Nove godine bez posla ostalo 10.068 ljudi: Analitičari strahuju: 'Nezaposlenih će biti još i više!'

Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Dok svjetsko tržište rada vapi za visoko obrazovanim kadrovima kao što su programeri, revizori, marketinški stručnjaci, analitičari informacijskih sustava, web-inženjeri, hrvatski poslodavci i dalje najviše traže čistačice, prodavače, konobare, kuhare i vozače, piše Slobodna Dalmacija .

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, upravo su to bila najtraženija zanimanja u Hrvatskoj u prošloj godini, dok su se među akademski obrazovanim građanima najviše zapošljavali ekonomisti, liječnici i informatičari. No, budući da najtraženije radne snage istodobno ima i najviše na tržištu, među njima je i najveća konkurencija pri zapošljavanju.

Najlakše i najbrže do posla dolaze mesari, zidari, bravari, inženjeri strojarstva i građevine, liječnici, magistri farmacije te profesori matematike i fizike koji se, prema statistici, najkraće zadržavaju na burzi rada. Posao je u prosincu tražilo 358.214 osoba, među kojima je bilo čak 150.980 dugotrajno nezaposlenih.

S jučerašnjim danom broj nezaposlenih popeo se čak na 368.282 , što znači da je u proteklih 20 dana posao izgubilo čak 10.068 osoba! Šesteroznamenkastoj armiji nezaposlenih trenutno se na Zavodu nudi samo 4425 radnih mjesta.

S obzirom na dobnu strukturu, najviše je nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine (25,8 posto), a osobe srednjoškolske razine obrazovanja čine većinu u strukturi nezaposlenih - čak 62,6 posto, dok na visokoobrazovane otpada 11,9 posto. Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (48.674, ili 13,6 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Gradu Zagrebu (45.388, ili 12,7 posto) i Osječko-baranjskoj županiji (37.426, ili 10,4 posto).

Koncem prosinca među nezaposlenima s nižom stručnom spremom bilo je 22.014 nezaposlenih čistačica, 6497 radnika u proizvodnji, 4911 pomoćnih kuhara i 2243 pomoćna konobara.

Među nezaposlenima sa srednjom stručnom spremom prednjačili su prodavači (ukupno 30.470) i službenici (13.537), a među višom stručnom spremom ekonomisti (3717) i komercijalisti (3094). Iako su bili među najtraženijim zanimanjima s visokom stručnom spremom, diplomiranih je ekonomista i dalje najviše na Zavodu za zapošljavanje - 4368, a slijede diplomirani pravnici (2058), te novinari, kojima je 2012. definitivno bila crna godina.

Specijalizirani portal “Moj posao” u 2012. godini objavio je više od 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta, a najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, administrator te terenski komercijalist.

Najbolje plaćeni poslovi bili su u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija gdje su plaće 31 posto iznad prosjeka, te u sektoru informacijske tehnologije (26 posto) i telekomunikacijama (25 posto iznad prosjeka).

Najniže plaće portal je zabilježio u ugostiteljstvu te u djelatnostima obrade drveta i proizvodnje tekstila. S obzirom na struku, osim visokog menadžmenta, najbolje su plaćeni liječnici i IT arhitekti s plaćama 61 posto višima od prosjeka, a najmanje plaćena zanimanja su kozmetičar te blagajnik u kladionici s prosječnom plaćom 48 posto nižom od prosječne.

Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, tvrdi kako je rast broja nezaposlenih očekivan.

- U prvoj polovini godine doći će do daljnjeg rasta nezaposlenosti na godišnjoj razini pod utjecajem izostanka gospodarskog oporavka, strukturnih slabosti domaćeg tržišta rada te nastavka procesa konsolidacije i restrukturiranja u domaćem gospodarstvu. Pozitivni pomaci krenut će tek u drugoj polovini godine, ocijenio je Šantić za Slobodnu Dalmaciju .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:38