GRADONAČELNIK ODGOVARA

Andro Vlahušić: Ja ministru ne biram savjetnike, neće ni on meni

 Damjan Tadić/CROPIX

Lijepo je što se i ministar turizma Veljko Ostojić zauzeo da ne raskinemo suradnju s gospođom Pavom Župan Rusković, ali ja svoju odluku neću mijenjati. Pavu sam angažirao kao savjetnicu za turizam, ona je imala ugovor i lijepu naknadu, ugovor joj je završavao koncem 2011. godine. Budući da nije završila projekt ‘Strategija razvoja Dubrovnika do 2020. godine’, zamolila me da ga produžimo do svibnja ove godine.

To bih i učinio, ali kako se dogodio nedopustiv gaf s izjavom da neki turisti nisu dobrodošli u Dubrovnik, predložio sam da se ugovor ipak ne produljuje. Mi se nismo svađali, niti sam se ja oglušio o ministrovu zamolbu - rekao nam je telefonom gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji i dalje ne želi preći preko incidenta s bivšom savjetnicom za turizam, iako struka smatra da je Pave Župan Rusković vrijedna stručnjakinja da bi je se “tek tako izgubilo”.

Ograničiti cruisere

- Naši koncepti su se razmimoilazili. Pave smatra da treba ograničiti dolaske posjetitelja s cruisera na šest tisuća. A mi ih nekada imamo osam do deset tisuća. Naravno da je interes Grada da bude što je moguće više prometa. Neka dođe cruisera koliko god želi. Što bi restoran koji poslužuje jastoge trebao reći ‘svima koji su niži od metar i 80, ulaz zabranjen’. Ne, on će selekciju napraviti cijenom. Lako je biti savjetnik i reći ‘trebamo smanjiti broj stolova u Gradu’.

Restorani i kultura

Savjetnik kaže, ali gradonačelnik je odgovoran. Sad bi ja trebao ljudima reći ‘imat ćete manje stolova i otpustite 200 ljudi’. A grad od toga živi - kaže Vlahušić.

Dubrovnik godišnje posjeti 2,1 milijun posjetitelja, ostvari se 2,3 milijuna noćenja. Planirani proračun za 2012. je 395 milijuna kuna; uglavnom se, kaže Vlahušić, puni porezima zaposlenih u turizmu.

- Hoteljeri bi da se ne plaća komunalna naknada, da je voda dvije kune i da brzo ostvare dobit.

Kulturnjaci bi da se dok traje koncert ili predstava zatvore svi okolni ugostiteljski objekti. Tu je i 30 posto ljudi koji uopće ne žive od turizma i kojima gužva smeta, a ja sam i njihov gradonačelnik - napominje.

Kulturni milje se žali da “šuškaju pjati”, da se u takvom ambijentu ne može realizirati predstava, koncert ...

- Za vrijeme predstave ili koncerta, prvi okolni ugostiteljski objekti se zatvore, a da tim ljudima nitko ne nadoknadi gubitak. A oni pune proračun koji onda financira kulturu - kaže Vlahušić.

Svaki dan komunalni redar ili policajac, kaže on, ukloni nekoga tko se napije i ponaša se neprilično.

- Napiju se i naši maturanti u Grčkoj, što nam sad zbog toga Grci trebaju zabraniti dolazak? Zamislite da Pave nije smijenjena, kakvu bismo sliku ostavili s izjavama da su oni ‘pijani, ludi, drogirani i da im treba zabraniti dolazak’ - upozorava Vlahušić.

Dva milijuna posjetitelja godišnje Dubrovniku bi, kaže gradonačelnik, moglo ostaviti oko 40 milijuna eura. Pritom je važno da dobiju “value for money”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:19