UHODANA PRAKSA PREDSJEDNIKA REFORMISTA

Još je u HNS-u Čačić osnovao satelitsku stranku penzionera

 Davor Pongračić / CROPIX

Članstvo u više političkih stranaka nije praksa koja postoji samo u Reformistima Radimira Čačića već i u njegovoj bivšoj stranci, HNS-u. A i tamo ju je, po svemu sudeći, uveo upravo Čačić.

Nakon što je otkriveno da je glavna tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain istvoremeno postala predsjednica novoosnovane Stranke hrvatskih umirovljenika, pokazalo se da slična situacija već postoji i u HNS-u.

U skladu sa statutom

- Ovo dvojno članstvo za koje me pitate nije jedini slučaj u hrvatskoj politici i ima ih cijeli niz. Primjerice, član HNS-a je također predsjednik jedne umirovljeničke stranke - rekao nam je potpredsjednik Reformista Petar Baranović.

I zaista, pokazalo se da je Mladen Belicza, inače član Predsjedništva i predsjednik Savjeta HNS-a, nekada bio na čelu stranke koja se zove Savez hrvatskih umirovljenika i seniora. Sada je predsjednik te stranke Milan Devčić, također član Savjeta HNS-a.

U HNS-u tvrde da u tome ne vide ništa sporno jer je u skladu s njihovim statutom.

- Pa zašto bismo sad ljudima koji su, recimo, članovi stranaka koje zastupaju određene interesne skupine branili da budu i naši članovi - odgovara naš izvor iz HNS-a.

Upozorava, međutim, da je Savez hrvatskih umirovljenika i seniora, stranka koja je osnovana upravo dok je predsjednik HNS-a bio Čačić. Nikada, međutim, uvjerava nas, HNS nije sklapao nikakve koalicije s tom strankom.

- A i prema posljednjim informacijama ta je stranka pred gašenjem. Već duže vrijeme uopće nisu politički aktivni - dodaje. Narodnjaci stoga smatraju da se njihov slučaj ne može uspoređivati s onim Alenke Košiše Čičin-Šain.

Osjetljiva populacija

- Evidentno je da je Čačić osnovao tu stranku i na njezino čelo postavio tajnicu Reformista samo zato da bi se uskoro mogao pohvaliti kako su Reformisti sklopili i koaliciju sa strankom umirovljenika - naglašava.

Potpredsjednik Reformista Baranović pak objašnjava kako se njihovi članovi imaju pravo angažirati u drugim političkim strankama u skladu s Statutom, a “posebice se to odnosi na stranke koje zastupaju interese osjetljivih populacija kao što je umirovljenička”.

Otvoreni za sve

- Našoj tajnici odobrenje da bude u drugoj stranci dalo je Predsjedništvo Reformista, kao što i propisuje Statut. Ovakav stav stranke je logičan upravo zato što Reformisti vrlo ozbiljno shvaćaju probleme umirovljeničke populacije i mirovinskog sustava - objašnjava Baranović koji poručuje da je Stranka umirovljenika, čija je predsjednica A. Košiša Čičin-Šain, otvorena za cijelu umirovljeničku populaciju bez obzira na njihovu vezanost uz druge političke stranke, pa tako i Reformiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:44