PREDSJEDNIK NOVOG OPĆINSKOG SUDA

Nikola Ramušćak: Zatvorenici su nam pomogli da sudnice otvorimo što prije

Boris Ljubić, šef zemljišno-knjižnog odjela: Mi smo mlada ekipa željna rada i izazova
 Tomislav Krišto/CROPIX

Da će postati predsjednikom novog suda, Nikola Ramušćak saznao je u prosincu 2014. Na razgovor ga je pozvao ministar Orsat Miljenić i priopćio mu vijest.

- Odmah sam prihvatio novi izazov. Kao sudac u Zagrebu radim već deset godina, a prije toga sam dugo bio sudac u Zaboku. Ovo je velika promjena, ali sretan sam - kaže nam Ramušćak dok stojimo u prostoriji krcatoj spisima, odmah iza prijema na novom zemljišno-knjižnom odjelu u prizemlju zgrade. Gomila od više tisuća spisa iza njega je tolika da fascikli od poda Ramušćaku dosežu sve do ramena.

- Ovo nisu zaostaci - uvjerava nas - ovo su predmeti koje su svi suci koji su ovdje preseljeni donijeli sa sobom. Svaki od njih sada mora dobiti svoj novi broj, mora ga se umetnuti u novu košuljicu i pospremiti u novu ladicu.

Rade od jutra do mraka

Desetak službenica stoga na njima bez prestranka radi danima, od jutra do mraka. Istovremeno su i zatvorenici iz nekih hrvatskih zatvora uskočili u pomoć: opremom pune sudnice na višim katovima. Hodnici su tapecirani i klimatizirani, a sudnice pune svjetla.

Ovako izgledaju završni radovi na podizanju novog Općinskog suda u Novom Zagrebu, u modernoj petokatnici u Turininoj 3.

Bit ćemo bolji

Riječ je o masivnom sustavu na 7000 kvadrata koji je nastao spajanjem sudova u Samoboru, Jastrebarskom i Zasprešiću, a koji je s radom službeno počeo 1. travnja.

Ukupno 27 sudaca, kaznenih i građanskih, tu će opsluživati oko 280 tisuća građana. U istoj zgradi smješteni su i Prekršajni sud, i novo Općinsko državno odvjetništvo. Zaduženja: kaznene, prekršajne i građanske parnice, kaznene prijave i otpužnice ODO-a, te podizanje potvrda o nekažnjavanju, čime će se rasteretiti sud u Ilici 207.

- Sve što je sjeverno od Save ostaje Općinskom sudu u Vukovarskoj, sve južno sada je naše. Građani će osjetiti pozitivne pomake. Sud će biti brži, efikasniji i bolji - kaže Ramušćak.

Sudovi koji su novom reformom pravosuđa ukinuti, sada će postojati samo kao stalne službe, i u njima će raditi 16 sudaca koji će, dođe li do zagušenja posla, preuzimati predmete iz Novog Zagreba.

Zanimljivo, ovdje nije novozaposlen. Suci i djelatnici preraspoređeni su sa starih sudova. Svaki je sudac sa sobom donio i sve svoje predmete i referente.

- Ukupno 26 sudaca znači i 26 referada, a svaka ima oko 400 predmeta. Dodajte tome i oko 2000 ovršnih predmeta po svakoj od njih. Pa pomnožite. E pa toliko predmeta je trenutno ovdje - kaže nam predsjednik. To bi značilo da se trenutno rješava oko 52.400 predmeta.

Spis iz Austro-Ugarske

Zbog reforme pravosuđa Općinski građanski sud u Vukovarskoj ostao je bez 15 sudaca, ali i svih njihovih predmeta. Pripojeni su im sudovi u Sesvetama, Zelini i Dugom Selu. Ramušćak je taj koji je morao ispregovarati koje će suce uzeti sa sobom.

- Sve me ovo podsjeća na osnivanje nove tvrtke. Pregovori oko zaposlenika, odabir kadra, papirologija, useljavanje... - kaže novi predsjednik i predstavlja nam šefa ZKO-a Borisa Ljubića.

- Radimo od pola osam ujutro svaki dan. Mnogi ostaju do navečer da završe posao. Mlada smo ekipa željna rada i izazova - kaže Ljubić i pokazuje nam stare zemljišno-knjižne izvatke koje čuvaju ako im digitalni sustav zakaže. Neki spisi datiraju još iz Austro-Ugarske iz 1800-tih. Na dan svečanog otvorenja u osam ujutro pred vratima ZKO-a čekala je i prva stranka. Primljen je prvi nalog za ovrhu, nekoliko otpužnih prijedloga, te je izdano 40-ak izvadaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:49