UHIĆENA OBITELJ NAJMOĆNIJEG LIČKOG ROMA

Sedam godina muškarca u Perušiću držali kao roba, tukli ga i izgladnjivali?

Mićo nije naš rob. Umrla mu je žena, obolio je na živce i ostao jer nije imao kamo, kaže Pave Amić
 Mario Pušić/CROPIX

Policija tereti najpoznatijeg i najmoćnijeg ličkog Roma, Pavu Amića Baju (66), da je sa svojim sinom Darkom, zvanim Dragi, i snahom Nadom godinama zlostavljao i kao roba držao 60-godišnjeg Milana Munđića, zvanog Mići, iz Garešnice.

Istragom je utvrđeno, javila je lička policija, da su Amići neutvrđeno vrijeme, ali barem od 2007., Mićija držali na svojim imanjima u Perušiću i na Udbini te ga zlostavljali i izgladnjivali.

- Oduzeli su mu osobne dokumente i protiv njegove volje ga zadržali, smjestivši ga u neadekvatan stambeni prostor, fizički su ga zlostavljali i prisiljavali da za njih odrađuje razne poljoprivredne i stočarske poslove bez novčane ili druge naknade. Čak su mu uskraćivali hranu i liječničku skrb - kažu u policiji.

Pritvor snahi i sinu

Policija je protiv počinitelja zbog trgovanja ljudima podnijela kaznene prijave Državnom odvjetništvu, a Odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu uputilo zahtjev za njihovo pritvaranje. On je odlučio pritvoriti Darka i Nadu, dok je Bajo pušten uz mjeru zabrane približavanje nekim osobama, među kojima je i rob Mići.

‘Vodili smo ga zubaru’

Uhićenja i kaznene prijave uslijedili su nakon što je policiju na slučaj upozorio Miro Matijević koji se godinama sa svojom udrugom MMM Projekt bori protiv kriminala u Lici. Upravo njega Pave Amić Bajo smatra odgovornim za sve.

- On je sve to zakuhao jer se posvađao s mojim sinom, koji se svadio na Udbini oko zemlje s trojicom. Policija laže. Pa nije Mići kod nas sedam godina, nego je prošlo punih 16 otkad smo ga doveli. Umrla mu je žena i nije imao kamo, ja sam sve platio, i pogreb i pleh muziku. Došao je kod mene kad nije imao kamo. Obolio je na živce, pa nam je doktor savjetovao da ga ne puštamo samog, zato je ostao kod nas u Perušiću. Često je išao kod sina na Udbinu, volio je biti tamo s konjima. Dvaput smo ga vodili da popravi zube jer je i na njih obolio.

‘Nismo ga tukli’

Ništa mu nije nedostajalo i nikako nije istina da smo ga tukli. Ajme, lažu sve. Eno, moja žena Ljuba i sad plače za njim, pa to joj je polubrat, a ne znamo gdje je - ispričao je svoju verziju Bajo, žaleći se da su i njega bili zatvorili na jedan dan, pa ga, srećom, pustili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 01:13