DODIJELJENJI KLJUČEVI STANOVA

Najveći HEP-ov projekt u Hrvatskoj: ‘Nije lako otići iz svoga doma, ali znali smo da će taj dan morati doći kad tad‘

Za projekt HES Kosinj potrebno je otkupiti 8000 zemljišnih čestica

Zgrada ‘Kosinjka‘ u središtu Perušića u koju je uselilo prvih sedam stanara s područja buduće hidroelektrane u Kosinju

 Luka Gerlanc/

U središtu Perušića u Ličko-senjskoj županiji na skromnoj je svečanosti prvih sedam stanovnika s područja buduće hidroelektrane Kosinj dobilo ključeve stanova u novoj zgradi koju su zajednički izgradili Hrvatska elektroprivreda d.d. i općina Perušić. Riječ je o korisnicima nekretnina na području buduće kosinjske hidroelektrane koje je HEP otkupio obvezavši se da će korisnicima riješiti stambeno pitanje.

- Nije lako otići iz svoga doma, ali znali smo da će taj dan morati doći kad tad i sretni smo da je sve riješeno na ovakav način. Nije tu bilo previše za razmišljati – kazao nam je Slavko Jurković iz Gornjeg Kosinja, jedan od novih stanara zgrade u Perušiću. Jurković će, kaže, dio namještaja iz svog doma u Kosinju prenijeti u novi stan, a dio ga je dočekao u stanu, odnosno kuhinju te namještaj u spavaćoj sobi kupio je HEP. Stanare zgrade dočekale su i opremljene kupaonice, ugrađena dizala, uređeno parkiralište i kotlovnica.

image

Stanarima ‘Kosinjke‘ na raspolaganju su novi, namješteni stanovi s balkonima i parkiralištem.

Luka Gerlanc/
image

Među prvim stanarima ‘Kosinjke‘ je Slavko Jurković (na slici).

Luka Gerlanc/
image

Osim što je zajedno s općinom Perušić investitor u zgradu, HEP je kupio kompletan namještaj, uključujući kuhinje.

Luka Gerlanc/

- Mislim da neće biti nikakvih problema oko stanovanja, a sigurno da ostaje žal za Gornjim Kosinjem i za svime onime što smo tamo proživjeli. S druge strane, nije Gornji Kosinj daleko, odlaziti ćemo tamo i dalje – kazao je Slavko Jurković. Ključeve novog stana u Perušiću danas je dobio i Milan Lemić.

- Sretan sam na današnji dan, ipak je ovo krov nad glavom. Nostalgije za Kosinjom ima, ipak je to moj rodni kraj, odlaziti ću tamo i dalje – kazao nam je Lemić.

Ukupno će 25 stanovnika s područja HES Kosinj dobiti stanove u zgradi u Perušiću, a preostala četiri stana koristiti će HEP za smještaj svojih djelatnika koji će raditi na projektu nove hidroelektrane. Stanovi su kvadrature u rasponu od 39 do 71 kvadrata. Ukupna vrijednost investicije u zgradu je 3,7 milijuna eura s PDV-om.

Načelnik općine Perušić Ivica Turić i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry izrazili su nakon dodjele ključeva stanarima zgrade zadovoljstvo stambenim zbrinjavanjem stanovnike Gornjeg Kosinja.

image

Načelnik općine Perušić Ivan Turić

Luka Gerlanc/
image

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry

Luka Gerlanc/

Otkup čestica

- Mislim da smo zajedno s HEP-om napravili fantastičnu stvar. Posebno bih pohvalio razumijevanje koje je HEP imao za ove ljude. Vi koji danas useljavate niste novi ovdje, vi ste naši sumještani i tu smo da živimo jedan prekrasan život – kazao je načelnik Turić. Voditelj HEP-ovog projektnog tima za pripremu izgradnje hidroelektrane Kosinj Tomislav Tomić, govoreći o tijeku projekta HES Kosinj, naveo je da se trenutno radi na ishođenju građevinskih dozvola u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i na otkupu zemljišta.

- Potrebno je otkupiti 8000 čestica, a dosada je otkupljeno oko 3000. Na otkupu se intenzivno radi, očekujemo da će preostalih pet tisuća čestica biti otkupljeno u slijedeće tri godine. Dok se ne dovrši otkup zemljišta, gradnja ne može početi. Sprovedena je nova katastarska izmjera na području na kojem je planirana gradnja, što je također financirao HEP – naveo je Tomić.

Projekt dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj, podsjetimo, ukupne vrijednosti oko 500 milijuna eura, najveći je HEP-ov projekt u samostalnoj Hrvatskoj. Projekt se sastoji od dva dijela, izgradnje hidroenergetskog sustava Kosinj (HES Kosinj), koji je Odlukom Vlade iz srpnja 2021. proglašen strateškim investicijskim projektom države, i izgradnje Hidroelektrane Senj 2.

image

Osim što je zajedno s općinom Perušić investitor u zgradu, HEP je kupio kompletan namještaj, uključujući kuhinje.

Luka Gerlanc/
image

U ‘Kosinjku‘ će ukupno useliti 25 stanovnika područja na kojem će HEP izgraditi hidroelektranu - na slici stubište zgrade.

Luka Gerlanc/
image

Tri stana u zgradi koristiti će HEP za smještaj djelatnika koji rade na izgradnji hidroelektrane Kosinj - stubište ‘Kosinjke‘.

Luka Gerlanc/

Smanjuje se emisija CO2

Punim završetkom investicije u HES Kosinj, postojeća snaga HE Senj od 216 megavata povećati će se na 630 megavata snage ukupnog hidroenergetskog sustava Kosinj.

- To će značajno doprinijeti ciljevima povećanja stupnja elektroenergetske samodostatnosti Hrvatske, kao i dekarbonizacije HEP-ova proizvodnog portfelja. Samo radom HES Kosinj izbjeći će se emisija više od 140 tisuća tona CO2 godišnje – ističu u HEP-u.

Predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić ovo je prigodom rekao: "Čestitam prvim stanarima na useljenju i želim im dobrodošlicu u novoizgrađenu zgradu u Perušiću. Drago mi je da smo u suradnji s Općinom uspjeli sve pripremiti za useljenje prije zime, tako da prvi stanari već od danas ne moraju strepiti od hladnoće i poplave, jer na raspolaganju imaju nove komforne i funkcionalne stanove, a nadomak svih nužnih sadržaja za normalan svakodnevni život. S druge strane, zadovoljni smo time što je današnji događaj pokazatelj da projekt HES Kosinj napreduje i ide svojim tijekom. Zgrada Kosinjka prvi je završeni objekt u sklopu realizacije HES Kosinj, ali u tijeku su i brojne druge aktivnosti i radovi na izgradnji. Tako je primjerice na otprilike polovice izgradnje tunel i kanal Bakovac-Lika".

Podsjetio je pritom da je HEP Kosinj Vlada proglasila investicijskim projektom od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. "Zajedno s budućom hidroelektranom Senj 2, HES Kosinj predstavlja dogradnju postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj, koja je s ukupnom vrijednošću od oko 500 milijuna eura najveći HEP-ov projekt od osamostaljenja Hrvatske. Realizacijom projekta povećat će se snaga postojećeg sustava s 216 na 630 megavata što će značajno doprinijeti jačanju energetske samodostatnosti Hrvatske, kao i dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora. Projekt će donijeti i niz koristi za lokalnu zajednicu, od sprječavanje poplava u Kosinjskom polju do poboljšanja prometne, vodovodne, elektrodistribucijske i telekomunikacijske infrastrukture na širem području zahvata."

Projekt HES Kosinj, navode u HEP-u, će donijeti i niz koristi za lokalnu zajednicu.

- Prva i najvažnija korist za lokalno stanovništvo je sprječavanje poplava u Kosinjskom polju. U sklopu projekta značajno će se poboljšati komunalna infrastruktura na širem području zahvata. U izgradnji ili pred izgradnjom je nekoliko novih prometnica ukupne duljine 17 kilometara, a uz veći dio trase tih cesta povlači se nova vodovodna, elektrodistribucijska i telekomunikacijska infrastruktura – napominju u HEP-u. Podsjećaju kako se na području općine Perušić dodatno rekonstruira i nadograđuje elektrodistribucijska mreža s nizom novih trafostanica i vodova s ciljem ojačanja mreže i povećanja sigurnosti opskrbe stanovništva električnom energijom. Kada HES Kosinj počne s proizvodnjom, najavljuju iz HEP-a, jedinicama lokalne samouprave povećati će se stalni prihod od HEP-a na ime naknade za korištenje prostora na kojem su izgrađena postrojenja za proizvodnju električne energije.

image

U HEP-u ističu da je izradnja ‘Kosinjke‘ prvi korak u realizaciji projekta hidroelektrane.

Luka Gerlanc/
image

U izgradnju ‘Kosinjke‘ HEP je investirao 3,7 milijuna eura.

Luka Gerlanc/
image

Stanarima zgrade na raspolaganju su 42 parkirna mjesta.

Luka Gerlanc/
image

Stanari ‘Kosinjke‘ imaju pravo na doživotni smještaj u novim stanovima.

Luka Gerlanc/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 11:42