U HRANI LINO FRUTOLINO OTKRIVEN OTROV

NE DIRATI!!!!!! MISTERIJ OPASNOG OKRATOKSINA A U prvoj analiziotkrili otrov, u drugoj ga nije bilo

Sredinom rujna otkriven je otrov. Nekoliko dana poslije više ga nije bilo u istoj hrani

U dječjoj hrani Lino Frutolino otkriven je otrov okratoksin A, koji može uzrokovati rak i propadanje buburega. Pokazali su to prvi rezultati laboratorijske analize državnog Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, objavljeni 16. rujna.

Uzorke su uzeli djelatnici Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. No, Ministarstvo zdravlja je u odgovoru Jutarnjem listu navelo kako je uzorke prikupilo “neovlašteno tijelo”, pa su stoga rezultati ispitivanja po njima - neslužbeni.

Dva uzorka

- Ipak, radi mjera predostrožnosti sanitarna inspekcija je navedenu seriju privremeno povukla s tržišta - tvrde.

Na naš upit zašto se prvo uzorkovanje ne smatra službenim, dobili smo zbunjujuć odgovor.

Kažu kako prema Zakonu lokalne samouprave mogu provoditi ispitivanja hrane. Iako je Gradski ured za zdravstvo jedinica lokalne samouprave, tvrde kako nije nadležan da uzima službene uzorke.

- O svakoj nesukladnosti moraju obavjestiti Ministarstvo zdravlja koje dalje poduzima mjere - tvrde u Ministarstva zdravlja .

Proceduralna pogreška

To se može protumačiti da Grad Zagreb može provoditi ispitivanje hrane, ali prije toga mora obavijestiti Ministarstvo zdravlja. Dakle, riječ je o proceduralnoj pogrešci.

Zato su par dana nakon toga ponovno uzeti uzorci iste serije hrane, ali je to učinjeno “u prisustvu djelatnika Podravke.” U izviješću Zavoda “dr. Andrija Štampar” piše da su rezultati ponovljenog ispitivanja pokazali da su uzorci zdravstveni ispravni.

- Nismo htjeli uzbunjivati javnost, jer znate kako ljudi reagiraju kada im kažete da se u dječjoj hrani nalazi nešto loše. Mi ne smijemo prejudicirati, jer bi time stvorli ogromnu štetu proizvođaču - rekla nam je Anamarija Crnić, voditeljica Sektor državne i granične sanitarne inspekcije. Nitko nije htio otkriti kolika je bila koncentracija okratoksina u dječjoj hrani.

Ministarstvo: Toksina u hrani ima više od dopuštenog, ali...

U Ministarstvu zdravlja su potvrdili kako je razvidno da uzorak dječje hrane Lino Frutolino sadrži povećanu količinu okratoksina A od dozvoljene Uredbom 1881/2006. Međutim, kažu kako je uzorak uzet u maloprodaji od strane neovlaštenog tijela( op.a. Ured za zdravstvo grada Zagreba). Iako se radi o neslužbenom uzorku koji nije uzet od strane ovlaštenog tijela, radi mjera predostrožnosti s obzirom da je proizvod namijenjen dojenčadi i maloj djeci, sanitarna inspekcija je navedenu seriju privremeno povukla s tržišta dok se ne provede reprezentativno uzorkovanje po službenoj dužnosti.

Početak rujna - Ured za zdravstvo grada Zagreba uzima uzorak Lina Frutolina s polica trgovina i šalje ga na analizu u Zavod za javno zdravstvo

16. rujna - Ministarstvo zdravlja od laboratorija “dr. Andrija Štampar” zaprima prijavu da je u uzorku otkrivena nedozvoljena količina okratoksina A

18. rujna - Podravka “preventivno” povlači tu seriju Frutolina, da bi zatim Podravkin laboratorij i jedan neovisni pokazali da u hrani nema okratoksina A

24. rujna - Svi uzorci su ipak ispravni nakon analize 40 uzoraka Frutolina u laboratoriju

“dr. Andrija Štampar” koji je tri dana prije otkrio otrov u hrani

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:32