FINANCIJSKI DEBAKL

HTV, NOVA i RTL 2012. ZAVRŠILI S MILIJUNSKIM GUBICIMA! Loša godina za nacionalne televizije

Sve tri televizije godinama posluju s minusom, a zadnji plus imale su 2008.

Za tjedan dana Vijeće za elektroničke medije odlučit će o tome kome će dodijeliti dva nova nacionalna TV kanala - jedan opći i jedan specijalizirani - te hoće li RTL Televiziji produžiti dosadašnju koncesiju. Za novi opći TV kanal natječu se K 5 iz Splita, Super TV iz Kutine (NeT) te Antena iza koje stoji grčki milijarder Minos X. Kyriakou, a za specijalizirani TV kanal prijavili su se Nova TV sa zabavnim programom i RTL s dječjim sadržajem - RTL Kockica. Sve tri koncesije dodjeljuju se na 15 godina.

Grčki favorit

Upućeni u TV zbivanja ističu kako bi ponajviše šansi za koncesiju mogla imati grčka Antena , no veliko je pitanje što je to novo čime misle privući gledatelje. Naime, ako je suditi po njihovu programu u Srbiji, koji je velikim dijelom sličan programu našeg RTL-a, teško da će se u ovakvoj situaciji na tržištu izboriti za svoje mjesto. To više što rezultati poslovanja za prošlu godinu pokazuju da su sve tri velike TV kuće s nacionalnom koncesijom - HRT, Nova TV i RTL - završile u minusu. Najteže je prošao RTL koji je imao minus od 89,5 milijuna kuna, zatim HRT koji je zabilježio gubitak od 29 milijuna, pa Nova TV s minusom od šest milijuna kuna. Zapravo, sve tri televizijske kuće posluju s minusom zadnje četiri godine, a zadnje pozitivne rezultate zabilježili su još 2008. Tada je HRT imao dobit od 134 tisuće kuna, RTL 505 tisuća kuna, a jedino je Nova bila u minusu, i to 98,4 milijuna kuna.

Smanjeni minus

No, danas je u prednosti Nova TV koja je poprilično sanirala gubitke - sada su na šest milijuna kuna minusa, i u odnosu na godinu prije, gubitak su smanjili za 17 milijuna kuna. Prihod im je u prošle dvije godine bio sličan, 2012. iznosio je 341,3 milijuna kuna, samo jedan milijun manje nego 2011. Na upit kako su u godinu dana uspjeli smanjiti tako velik gubitak, s Nove TV su poručili:

- Utjecajan i neovisan informativni program, razvoj domaće produkcije i implementacija novih tehnologija samo su dio razloga zbog kojih smo vodeća televizija.

Na Novoj TV, za razliku od HRT-a i RTL-a, nisu otkrili koliki im je bio prihod od oglašavanja u prošloj godini, jer kažu da te odgovore traba potražiti kod CME-a, vlasnika Nove TV.

RTL je, pak, što se tiče prihoda, u odnosu na 2011., kada su imali 284 milijuna, prošle godine imao prihod niži za 45 milijuna, a gubitak im je za godinu dana povećan sa 6,5 milijuna kuna, koliko su imali 2011., na 89,5 milijuna, koliko su zabilježili 2012. No, situacija na RTL-u trenutačno je ipak nešto bolja. Prema financijskim podacima na stranicama RTL grupe, 2012. godine, prije oporezivanja, imali su minus od devet milijuna eura, a godinu prije bili su na pozitivnoj nuli.

Financijsko izvješće

Iz podataka za prva tri mjeseca 2013. vidljivo je da su im se prihodi povećali i iznose sedam milijuna eura, a u istom kvartalu 2012. prihod im je bio šest milijuna eura. U prva tri mjeseca ove godine manji su im i gubici nego u tom razdoblju lani. Primjerice, 2012. su imali minus od četiri milijuna eura, a ove godine taj je minus dva milijuna eura. No, točni podaci znat će se krajem kolovoza, kada će RTL grupa objaviti svoje financijsko izvješće. Inače, RTL je od oglašavanja u 2012. ostvario 31 milijun eura, a u 2011. - 37 milijuna eura.

HRT je prošle godine zabilježio prihod od milijardu i 447 milijuna kuna, a 2011. prihod im je bio milijardu i 430 milijuna. I gubitak za te dvije godine je sličan: 2011. je bio 26,9 milijuna, a prošle godine, tvrde na HRT-u, 29 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi HRT-a bili su 681 milijun kuna, a rashodi 643 milijuna, pa im je dobit 38 milijuna kuna. Kad je riječ o prihodima od promidžbe, u 2012. su, kažu na HRT-u, ostvarili 131 milijun kuna, a u projekciji za 2013. prihod im je 111 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:49