RESTRUKTURIRANJE JAVNE TELEVIZIJE

NAPOKON REZOVI NA HTV-u: U DVIJE GODINE PODIJELIT ĆE SE 650 OTKAZA Radman otkrio kako će uštedjeti 440 milijuna kuna

Nadzorni odbor HRT-a u ponedjeljak je na redovitoj sjednici, održanoj netom prije izvanredne na kojoj je pokrenut postupak razrješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana , ipak prihvatio njegov prijedlog restrukturiranja HRT-a.

Taj plan restruktiriranja koje je Radman najavio po dolasku na čelo te kuće, nadopunjen je primjedbama članova NO-a i jučer upućen na Vladu s obzirom na to da je zakonski rok bio 9. srpnja. Kako izgleda konačna verzija nacrta nije do kraja poznato, no neki podaci iz tog programa koji je, kako doznajemo, napravljen na pedesetak stranica, ipak su iscurili u javnost.

Hitne mjere

Posljednja verzija programa, tvrde naši izvori, prilično se razlikuje od one prve koju je Radman prije nekoliko tjedana poslao Nadzornom odboru i u kojoj su bila tri scenarija za restrukturiranje. Nadzorni je odbor, navodno, imao niz primjedbi na taj prvi plan, pa je program Radmanu, kažu na Prisavlju, nekoliko puta vraćan na doradu. Jedna od glavnih promjena u novom nacrtu, doznajemo, vremenski je rok u kojem se planira obaviti restrukturiranje. Tako se, umjesto u četiri, sada u dvije godine, dakle, tijekom 2014. i 2015. planira otpustiti oko 650 zaposlenika. No, prema Radmanovu programu, nisu jasni kriteriji po kojima će se vršiti otpuštanja jer se ne navodi koliko će ljudi biti otpušteno s Televizije, koliko s Radija, a koliko, primjerice, iz dopisništava ili iz stručnih službi HRT-a.

SABOR GA NEĆE SMIJENITI? HNS: Radman odlazi, sve smo već dogovorili! SDP: Ovo je soliranje HNS-a, nismo uopće ni pričali o njemu!

Radmanov plan restrukturiranja, doznajemo, za četverogodišnje razdoblje predviđa uštede od oko 440 milijuna kuna. No, uzme li se u obzir da bi troškovi restrukturiranja, primjerice, otpremnine, nabava opreme i slično, ukupno stajali oko 300 milijuna kuna, ostaje otvorenim pitanje hoće li 140 milijuna kuna, koje preostanu, biti dovoljne za saniranje HRT-a i za njegov budući razvoj.

U programu također stoji kako HRT planira utrošiti oko 200 milijuna kuna u novu opremu.

Podsjetimo, bivša Uprava HRT-a na čelu s Josipom Popovcem 2010. u svom je planu restrukturiranja navela otpuštanje 389 radnika, što bi s prirodnim odljevom u konačnici bilo oko 500 djelatnika, ali tadašnja je Vlada taj program odbacila s obrazloženjem da se može više uštedjeti, i to na dnevnicama, putovanjima, režijskim troškovima, većom brigom oko velikih ugovora koje HRT sklapa te boljim kadrovskim restrukturiranjem. Vlada je tada inzistirala i na podmirenju poreznih dugova te na hitnim mjerama.

I aktualna Vlada zahtijeva radikalne mjere, pa će glavni ravnatelj morati odlučnije pristupiti problemu, smatraju upućeni, kako se ne bi doveo u situaciju koja mu se dogodila kada je prije nekoliko mjeseci mijenjao Pravilnik o plaćama radnika HRT-a. Iako se ta izmjena odnosila na prijelazno razdoblje, odnosno, do potpune reorganizacije HRT-a, Radman je tada, kažu upućeni, umjesto da smanji ukupnu masu plaća barem za nekoliko postotaka, zapravo tu masu povećao za nešto malo manje od pola posto. Naime, tada je Radman za oko tisuću djelatnika HRT-a mijenjao koeficijente i radna mjesta, što bi u konačnici moglo dovesti do povećanja troškova plaća.

Iako je Radman najavio velike promjene kada je došao na čelo HRT-a, u devet je mjeseci, zapravo, napravio vrlo malo. Plan restrukturiranja čak je, kako smo saznali, htio i odgoditi, dok ga nisu upozorili na zakonske obaveze. Ni TV program nije doživio poboljšanja, pa nije teško uvidjeti da se Radman bavio uglavnom plaćama i kadrovima. Raspisan je niz natječaja za urednike i druge rukovodeće pozicije no, zbog dijela spornih imenovanja, sve je završilo kao jedan veliki skandal. Pridoda li se tomu Radmanovo neispunjavanje imovinske kartice i sve što je iz toga proizašlo, za glavnim ravnateljem počele su se vući afera za aferom. Zbog toga je NO u ponedjeljak pokrenuo postupak njegova razrješenja pripisujući mu niz “grijeha”, a među ostalim, neispunjavanje imovinske kartice, neprijavljivanje cjelokupne imovine, uplitanje u programski sadržaj, obračun s novinarima, nezakonita imenovanja, pa čak i seksistički ispad prema kolegici.

HNS protiv

Ipak, unatoč svim problemima i aferama Radman, kako doznajemo, vjerojatno neće biti smijenjen.

- U ovom trenutku prioritet nam je restrukturiranje i da se stvari konačno pokrenu s mrtve točke. Pomalo je apsurdno da Nadzorni odbor prihvati Radmanov plan restrukturiranja, a onda traži njegovo razrješenje - rekao je izvor iz SDP-a. Ističe kako su napadi na glavnog ravnatelja HRT-a učestali nakon što je on “dirnuo u određene stvari na HRT-u” te prerezao neke ugovore.

I dok veći dio SDP-ovaca smatra kako je upravo Radman određena garancija da će se provesti promjene na HRT-u, njegovi protivnici tvrde kako to nije točno.

- Početak restrukturiranja predviđen je od 1. siječnja 2014., što ostavlja dovoljno vremena bilo za Radmana, bilo za nekog drugog da doradi dokument i nastavi restrukturiranje. A Vlada će zasigurno vratiti dokument na doradu - smatra jedan od sugovornika. I u HNS-u su skloniji tome da bi Radman trebao otići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:49