SREĐUJU SE BIRAČKI POPISI

Policija će po kućama tražiti stanare fantome: Oni koji budu lažno prijavljali slijedi kazna od 5 000 kuna

Ono što se HDZ-ova Vlada nije usudila učiniti, iako je dva puta pokušavala, trebala bi uskoro provesti Vlada Zorana Milanovića - srediti biračke popise i to tako da se iz evidencije prebivališta brišu svi koji zaista i ne žive na adresama u Hrvatskoj.

Novim zakonom će se, kako doznajemo, policiji dati ovlasti da utvrđuje žive li zaista građani na adresama na kojima su prijavljeni te da iz evidencije prebivališta briše sve one koji za koje utvrde da ne stanuju na prijavljenim adresama u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poslao je Nacrt prijedloga zakona o prebivalištu na mišljenje ministarstvima i uskoro bi trebao biti u Saboru.

- Cilj je onemogućiti da na mnogim adresama u Hrvatskoj budu prijavljeni fantomski stanovnici. Moramo postići da svaki građanin Hrvatske ima samo jednu adresu - najavio je Ostojić u Jutarnjem listu.

Priznao je kako prijedlog zakona o prebivalištu ima niz rješenja koja je imao isti Zakon u vrijeme HDZ-ove Vlade, a koja ga nikada nije imala snage donijeti.

Tadašnji ministar Tomislav Karamarko je podsjetimo, u dva navrata slao u proceduru zakonski prijedlog koji je trebao urediti biračke popise i to tako da policija iz evidencije prebivališta briše sve one koji stvarno ne žive u Hrvatskoj.

Međutim zbog velikih otpora Hrvata iz dijaspore, a čiji su predstavnici bili zastupnici HDZ-a, ali i zbog protivljenja tadašnjeg koalicijskog partnera SDSS-a, zakon nikada nije došao na raspravu na plenarnu sjednicu Sabora.

Međutim Kukuriku Vlada odlučila je rješiti taj problem i to prije lokalnih izbora u svibnju iduće godine.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:28