UVJETNA ZATVORSKA KAZNA

Porečanka dobila šest mjeseci uvjetno jer je sina (2) istukla kuhačom

Na šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne osuđena je 25-godišnja I. S. iz okolice Poreča, i to zbog zlostavljanja svoga dvogodišnjeg sina. Presudu je potpisao sudac Općinskog suda u Puli na temelju kaznenog naloga i majčina priznanja da je u kolovozu prošle godine svoga mališana zbog neposluha dva puta udarila drvenom kuhačom po stražnjici.

Presuda je pravomoćna jer nakon priznanja majke nije ni bilo suđenja nego je samo donesen optužni akt s navedenom kaznom. Pavle Peršić, sudac za mladež pulskog Općinskog suda, tvrdi da ovo nije jedinstven slučaj: godišnje donesu nekoliko presuda zbog sličnih djela fizičkoga zlostavljanja.

Sedamdesetak prijava

- I sam se u praksi susrećem s takvim predmetima. Prijavljuje se najčešće iz Centra za socijalnu skrb, na osnovi prijave policije ili pritužbe nekoga od članova obitelji, tete iz vrtića, nastavnika ili same djece, naravno one koja su u dobi da znaju kome se mogu obratiti zbog nekog oblika fizičkog zlostavljanja - rekao je sudac Peršić.

Ističe da je bilo nekoliko sličnih presuda, npr. protiv majke koja je dijete opekla cigaretom, oca koji je sina pretukao remenom. Neslužbeno smo doznali da je prijavu protiv mlade majke podnio suprug od kojeg se razvodi, pošto je uočio masnice na djetetu te o svemu najprije alarmirao liječnike i porečki Centar za socijalnu skrb.

Ravnateljica Centra Marija Trošelj također ne želi komentirati ovaj slučaj, no rekla je da su lani imali 70-ak prijava zbog nasilja u obitelji, od toga 10-ak fizičkog zlostavljanja djece.

Nulta tolerancija

Najčešće prijavu dobijemo od policije koja je već obavila očevid, a zatim se uključe naši stručni suradnici. U takvim je slučajevima najbitnije djelovati edukativno kako bi u obitelji bili svjesni svojih djela, a svi moraju znati da je prema nasilju u našem društvu nulta tolerancija, ustvrdila je M. Trošelj. Dodala je da napetosti unutar obitelji najčešće kulminiraju upravo tijekom razvoda i nakon njega, kada djeca često roditeljima služe kao alati za međusobne obračune, a nerijetko zbog frustracija roditelja ta djeca postaju i predmet fizičkog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:39