PUNJENJE PRORAČUNA

Svi kupuju Audije i BMW-e na firme i prebijaju porez...a Linić će to ukinuti

 Matić/CROPIX

Slavko Linić je najavio da će ekonomskim mjerama uskoro ukinuti pretporez na troškove automobila.

Iako nije točno precizirao o čemu je riječ, gotovo svi knjigovodstveni stručnjaci s kojima smo razgovarali, smatraju da će vjerojatno biti ukinuta mogućnost prebijanja PDV-a kupnjom novog automobila. Vjerojatno se neće dirati u amortizacijske troškove, troškove održavanja, benzina, nego je želja Vlade namaknuti dodatnih pola milijarde kuna u proračun. To znači da se cilja na 55,4 posto automobila koji su lani kupljeni za pravne osobe. Dosad je kod osobnih vozila bilo priznato 70 posto PDV-a koje sada država želi prisvojiti. Sličan slučaj već postoji u Europi, doduše u susjednoj Mađarskoj koja je pred bankrotom.

Visoka trošarina

Gotovo je sigurno kako će istog trenutka kada se uvede zakon, prodaja vozila drastično pasti, a to znači da će pasti i prihodi. Gotovo 75 posto Volkswagena kupuje se za pravne osobe, kao i 86 posto Audija, 87 posto Mercedesa te 79 posto BMW-a.

Dio otpada na kupnju putem leasinga koja se ne vodi u evidenciji. Hrvatske tvrtke i svi građani i dosad su plaćali trošarinu na nove automobile koja je među najvišima u Europi i koje nitko nije bio oslobođen. Uvođenjem novog zakona automatski bi se smanjila prodaja novih automobila, a to znači i manji prihod od trošarina.

Postavlja se i pitanje što je s prijevoznicima i taksistima, kojima se dosad odbijalo 100 posto PDV-a. Sigurno se tu teško može nešto mijenjati jer bi time bila ugrožena njihova egzistencija. Zatim je pitanje operativnog leasinga gdje se plaća korištenje, a ne vlasništvo. I tu će se morati mijenjati zakoni jer bi se inače jednostavno svi okrenuli tom vidu kupnje.

Dodatni prihodi

Lani je najveći kupac automobila bila država i MUP. Škoda Octavia bila je najčešće registrirano vozilo na pravnu osobu. Čak 86,32 posto Octavija voze državne službe.

Znači da zapravo država sama sebi neće oprostiti PDV, odnosno neće sama sebi prebiti PDV. Stoga je vjerojatno da bi od očekivanih 550 milijuna kn dodatnih prihoda država plaćala jedan dio sama sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:32