PORAZNA STATISTIKA

Cijena sata rada u Hrvatskoj 14,4 eura, a u Sloveniji 25.5 eura. Koliko od toga dobiju radnici?

Prema podacima Eurostata, cijena sata rada u Hrvatskoj narasla je najviše u EU, ali je i dalje među najnižima

Hrvatska se nalazi pri dnu ljestvice država EU

 Vlado Kos/Cropix

Trošak jednog sata rada u Hrvatskoj je u godinu dana narastao najviše u Europskoj uniji, što se prije svega pripisuje lanjskom rastu plaća, ali je unatoč tome Hrvatska i dalje među državama EU u kojima je cijena sata rada najniža.

Konkretno, cijena jednog sata rada u 2023. u Hrvatskoj je iznosila prosječno 14,4 eura, dok je godinu dana ranije iznosila 12,6 eura. Riječ je o rastu od 14,2 posto u godinu dana, što je najveći zabilježeni rast. Na razini EU, cijena rada narasla je prosječno za 5,3 posto.

No, unatoč rastu, prosječna cijena jednog sata rada u Hrvatskoj je i dalje dvostruko niža od prosjeka EU, koji iznosi 31.8 eura.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, ispod Hrvatske na rang-listi su se smjestile Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Latvija i Malta, u kojima je cijena jednog sata rada iznosila od 9.3 eura (Bugarska) do 14.2 eura (Malta). U susjednoj Sloveniji cijena rada je, za naše prilike, izrazito visokih 25,5 eura, u Irskoj 40,2 eura, a u Njemačkoj 41,3 eura. Na vrhu ljestvice država EU su Luksemburg s cijenom rada od 53,9 eura, zatim Danska s cijenom sata rada od 48.1 eura te Belgija s 47,1 eurom.

U cijenu sata rada uračunate su bruto plaće radnika te ostali troškovi poslodavca poput neoporezivih davanja radniku u novcu, robi ili uslugama (dodatno zdravstveno osiguranje, uplata u dobrovoljnu mirovinsku štednju itd.), zatim troškovi za stručno usavršavanje, za radnu odjeću i drugo.

Hrvatska je i među državama u kojima najveći dio troškova poslodavca odlazi na plaće, dok su sva neobavezna davanja poslodavca izrazito niska. Riječ je o davanjima koja služe povećanju radničkog standarda i proizlaze iz socijalne odgovornosti poslodavaca ili prava dogovorenih kolektivnim ugovorima.

Kad je riječ o toj vrsti socijalne odgovornosti, prema podacima Eurostata, Hrvatska je pri dnu ljestvice. U Hrvatskoj poslodavci na tu stavku troše 11,7 posto ukupnog novca po jednom satu rada (1,7 euro), dok je prosjek EU 24,7 posto, odnosno u apsolutnom iznosu 7,9 eura. Na vrhu ljestvice nalazi se Švedska, koja za to daje po 12,5 eura na svaki plaćeni sat rada, odnosno 32,2 posto ukupnog troška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 23:03