Prava pitanja

Jutarnji i HUP donose izborni specijal s četiri debate o gospodarstvu

Uključili smo se u projekt jer u fokus želimo staviti gospodarske politike, prijedloge poslodavaca kako unaprijediti gospodarstvo i ubrzati gospodarski rast, kaže Irena Weber

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a

 Darko Tomas/Cropix

Jutarnji u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca u iduća dva tjedna donosi izborni specijal "Prava pitanja: Izbori 2024.", tijekom kojeg će se u četiri debate predstavnici pet najvećih stranaka sučeliti oko pitanja gospodarskih politika i ekonomskih programa.

Ideja projekta je tijekom predizborne kampanje ključne stavove poduzetnika okupljenih u HUP sučeliti s programima političkih stranaka.

- Hrvatska udruga poslodavaca u ovaj se projekt uključila kao partner jer u fokus želimo staviti gospodarske politike, prijedloge poslodavaca i gospodarstvenika o tome kako unaprijediti naše gospodarstvo i ubrzati gospodarski rast te istaknuti mjere koje bi mogle pomoći bržem rastu plaća i standarda građana - jednostavnije rečeno, u ovom predizbornom vremenu želimo staviti na stol prava pitanja i osigurati kvalitetnu društvenu raspravu o temama ključnima za našu budućnost i za budućnost naše djece - ističe Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Tema prvog sučeljavanja, koje će se održati u četvrtak 28. ožujka, je poljoprivreda, hrana i trgovina. Sudjelovanje u sučeljavanju potvrdili su Marija Vučković (HDZ), Goran Kušec (SDP), Sandra Benčić (Možemo!), Božo Petrov (Most) i Mario Radić (Domovinski pokret). Sučeljavanje će moderirati Miroslav Kuskunović, a cilj debate je dobiti odgovore kako povećati produktivnost i smanjiti uvoz hrane. Uz to, otvorit će se i pitanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta i efikasnosti potpora: tko su poljoprivrednici koji su uspješni u proizvodnji, kako najbolje riješiti pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta i treba li uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište? Sudionici sučeljavanja osvrnut će se i na provedbu zajedničke poljoprivredne politike EU vs. nacionalne poljoprivredne politike u kontekstu proizvodnje i uvoza hrane

U HUP-u ističu da Hrvatska ima snažnu prehrambenu industriju i poljoprivredu, kao i tradicionalne industrije poput drvne i metalske industrije, ali unatoč znanju i iskustvu te žilavosti kompanija u tim sektorima ne osiguravamo samodostatnost u proizvodnji.

- A danas, nakon iskustva s inflacijom cijena hrane svima nam je više nego ikad jasno da se u kriznim situacijama možemo i moramo osloniti prije svega na domaće resurse. HUP se stoga snažno zalaže za jačanje proizvodnje hrane kroz prilagodbu zakonske regulative poticanju okrupnjavanja zemljišta za proizvodnju namirnica, porezno rasterećenje proizvodnje hrane, poticanje ulaganja u staklenike koji povećavaju produktivnost proizvodnje te niz mjera koje mogu potaknuti tradicionalne industrije - ističe Irena Weber.

Teme ostalih sučeljavanja su "Budućnost tržišta rada: dobro plaćeno kvalitetno radno mjesto najbolja je demografska politika", zatim "Efikasno zdravstvo u službi pacijenta: kako osigurati efikasan zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta?" i "Energetika, ICT, turizam, graditeljstvo: politike za brži razvoj ključnih gospodarskih sektora".

Prava pitanja, dodaje glavna direktorica HUP-a, upravo su pitanja strategije i snage našeg poduzetništva.

- Naše gospodarstvo nije samo temelj naše sadašnjosti nego i ključ za izgradnju bolje budućnosti za našu djecu. Ulaganje u gospodarstvo znači ulaganje u njihovu budućnost, osigurava im bolje sutra i pruža im priliku da ostvare svoje snove i potencijale u svojoj zemlji. Stoga, briga o gospodarstvu nije samo nužnost, nego moralna obveza prema budućim generacijama - zaključuje Irena Weber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:07