IMAMO NALAZE IZ BOLNICA

Čavajda: Ono što govori Beroš - ne stoji!; Nazvali smo ministra da pojasni svoj istup. Evo što kaže

U nalazu KBC-a Zagreb stoji kako je riječ o ekspanzivnoj tumorskoj tvorbi nepravilnih rubova s cističnim inkluzijama

Mirela Čavajda, nalaz

 Neja Markicevic/Cropix

Nakon obraćanja ministra Vilija Beroša, Mirela Čavajda ustupila je Jutarnjem listu sve nalaze iz bolnica u kojima jasno stoji da je riječ o tumoru i hidrocefalusu.

- Ne znam je li ministra netko krivo informirao, ali činjenica je da ono što je rekao, a to je da se sa sigurnošću ne može tvrditi je li riječ o tumoru ili krvarenju, te da nema hidrocefalusa, ne stoji. Tako ne piše u dokumentima koje potpisuju hrvatske bolnice i jedna slovenska - zaključuje Čavajda i dodaje kako nije točno da je primila psihološku pomoć u KB-u Sveti Duh.

U nalazu KBC-a Zagreb stoji kako je riječ o ekspanzivnoj tumorskoj tvorbi nepravilnih rubova s cističnim inkluzijama. Navode i da se verificira hidrocefalus, te da je mali mozak potisnut. Nalaz Svetog Duha govori o heterogenoj tumorskoj tvorbi desne cerebralne hemisfere cc 6x4 centimetra, radiomorfološki visokog gradusa koji potiskuje desnu hemisferu.

image

Nalazi Mirele Čavajde

Privatni Album

Na osnovu toga, naknadno su zaključili da postoji indikacija za prekid trudnoće. Nalaz Kliničkog univerziteta iz Ljubljane također govori o velikom tumoru, i to vrlo rijetkom, teratomu. U nalazu navode i brojne ciste i lezije koje pritišću mozak.

Naknadno smo nazvali ministra Beroša da nam pojasni na osnovu čega je iznio podatke. Beroš navodi kako je prenosio informacije koje su mu pisanim putem dostavljene od strane stručnog povjerenstva i bolničkih ustanova od kojih je ministarstvo tražilo očitovanja.

image

Nalazi Mirele Čavajde

Privatni Album
image

Nalazi Mirele Čavajde

Privatni Album

- Iznio sam stajalište koje je utemeljeno na stručnim mišljenjima osoba koje su kompetentne u našem zdravstvenom sustavu i tim mišljenjima i stajalištima sam poklonio povjerenje, jer vjerujem da su odraz profesionalnog i etičkog iskustva koje uvažava i sve elemente humanog odnosa prema pacijentici i cijeloj situaciji - zaključuje.

Odvjetnica Jurić: 'Do zadnjeg trenutka ćemo čekati odgovor naših institucija'

Odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić, usvrdila je da ministar Beroš iznosi neistine te da trudnoj Mireli, koja nosi dijete oboljelo od tumora na mozgu, nije u niti jednoj bolnici pružena psihološka pomoć. Također je naglasila da su nalazi Svetog Duha utvrdili da su uvjeti za pobačaj ispunjeni u cijelosti.

'Tema u zakonu uopće nije može li dijete preživjeti ili ne može', rekla je odvjetnica Jurić za Dnevnik.hr, komentirajući izjavu ministra Beroša da je liječenje djeteta moguće.

'Tema je da je medicinski jasno utvrđeno da će se dijete roditi s teškim tjelesnim oštećenjima te se u tom slučaju trudnici mora omogućiti pobačaj', rekla je Jurić te naglasila kako je 'jedina bolnica koja je napravila najviše liječničkih pregleda i pretraga Mirele Čavajde KB Sveti Duh, koji je u svom nalazu ustvrdio da su ti uvjeti u cijelosti ispunjeni'.

'Mi ćemo uložiti prigovor na prvostupanjsku odluku komisije da se odbije izvršenje pobačaja. Taj rok je tek danas počeo teći i mi ćemo se toga pridržavati', kazala je.

'Također je neistina izjava Vilija Beroša da u nalazima nema hidrocefalusa jer su upravo u KB Merkur utvrdili progresiju hidrocefalusa, što je također indikacija za uspostavu dijagnoze', kaže Jurić.

'Mi ćemo čekati do zadnjeg trena odgovor naših institucija, ali ostajemo pri odluci da u utorak idemo u Sloveniju', rekla je za Dnevnik.hr odvjetnica Mirele Čavajde koja je nakon odbijanja hrvatskih bolnica dogovorila prekid trudnoće u Slovenji. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:08