RUČAK U BALTAZARU

Čačić: ‘Razlog sastanka je jasan, treba paziti da se spajanjem ministarstava ne napravi šteta‘

Sve ozbiljne europske zemlje imaju manji broj ministarstava i nijedna to ne mijenja svake četiri godine, istaknuo je
Radimir Čačić i Dario Hrebak
 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Reformista Radimir Čačić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će najavljeno objedinjavanje ministarstava dovesti do pojednostavljenja procedura i upravljanja, naglasivši kako ozbiljne europske zemlje imaju manji broj ministarstava.

- Razlog sastanka je potpuno jasan, nekakva vrsta informacije o tome koji model i okvir funkcionalnog povezivanja različitih ministarstava - rekao je Čačić novinarima uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića u restoranu Baltazar sa zastupnicima koji mu daju potporu za sastav Vlade.

Njegov stav i stav Reformista je, kaže, poznat.

"Svaka vrsta objedinjenja različitih ministarstava može donijeti koristi u smislu pojednostavljenja. Ne u smislu pojeftinjenja, ništa se tu spektakularno neće dogoditi. Može pojednostaviti procedure i upravljanje, to je sasvim sigurno", ustvrdio je.

Mogućnost za objedinjavanjem ministarstava, kaže, ima, ali ako nema potrebe da se namiruju koalicijski partneri i njihove potencijalne ucjene s ministarskim mjestima.

- Ne rezati funkcionalne okvire jer time se nanosi puno veća šteta, nego što je koristi. Poruka je dobra, ali treba paziti da se ne napravi šteta - zaključio je Čačić.

Sve ozbiljne europske zemlje, ističe Reformist Čačić, imaju manji broj ministarstava i nijedna ozbiljna zemlja to ne mijenja svake četiri godine.

Na pitanje hoće li u srijedu saznati imena ministara, odgovorio je kako pretpostavlja te da će biti i izrečeno u kojim formama će se to dogoditi.

Hrebak: 'Dobro je da se sastajemo prije konstituiranja Sabora'

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u utorak uoči sastanka s Plenkovićem i partnerima koji mu daju potporu za sastav Vlade da je dobro da se sastaju uoči konstituiranja Sabora kako bi razgovarali o svim problemima s kojima će se suočiti, a poručio je i kako je njihova većina čvrsta.

- Očekuje nas burna jesen, određeni izazovi i stvari s kojima ćemo se morati suočiti. Mislim da je dobro da se nalazimo uoči konstituiranja sjednice Sabora i da doista razgovaramo o svim onim problemima s kojima ćemo se suočiti, ali isto tako i o nekim tehničkim detaljima vezanih za samo konstituiranje - izjavio je Hrebak novinarima.

Dodao je da će 76 ruku u Saboru biti čvrsta većina te da bi takva i ostala moraju napraviti određene preduvjete - upoznati se i početi komunicirati.

- Mislim da je ovo pravi način da se počnemo dogovarati oko nekih stvari jer će biti izazov održavati većinu, ali uvjeren sam i optimističan da će to biti puno lakše, nego da imamo primjerice 86 ruku - ocijenio je Hrebak.

Od sastanka u srijedu očekuje da će ih premijer Andrej Plenković upoznati s određenim detaljima vezanima za sastavljanje Vlade, ali ne zna hoće li to biti i imena potencijalnih ministara.

Upitan hoće li pitati tko će platiti račun ručka u restoranu gdje se održava sastanak, s obzirom na to da se on zalaže da transparentnost, odgovorio je da je sve što se tiče transparentnosti dogovorio s Plenkovićem i da ide izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

- Do lokalnih izbora transparentnost će zaživjeti i moći ćemo vidjeti kako gradonačelnici, načelnici i župani troše novac, a sigurno ćemo vidjeti i koliko je koštao ovaj ručak danas. Neće biti nikakav problem - poručio je Hrebak. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:59