GASTRO ŽUMBERAK

Budinjak će ove subote ‘okupirati‘ gastro ponuda željeznog doba, osmanske trbušne plesačice, vitezovi...

Posjetitelje očekuju kulinarske radionice, igrokazi, projekcije, program posvećen 400. obljetnici rođenja Janka Šajatovića Krabata

Manifestacija na izletištu Natrura Žumberak na Budinjaku

 Jl/

Ako nemate nikakvih planova za vikend, a željeli bi ga provesti u prirodi uz odličan kulturno-turistički te gastro program a da pritom još i vaša nepca bezgranično uživaju, svratite u subotu 28. rujna na Žumberak točnije na Budinjak jer tamo vas čeka "Tisućljeće kulinarstva 2024" kao i program posvećen 400. obljetnici rođenja Janka Šajatovića Krabata.

Za svakog će posjetitelja, kažu organizatori, biti ponešto jer zabavni vremeplov kroz povijest Lijepe naše nadomak arheoloških iskopina je nepresušan izvor.

Okupljanje sudionika kulinarskih radionica koji će vas vratiti u daleku prošlost predviđeno je za 9:30 sati. Potom u 10 sati startaju kulinarske radionice koje započinju vođenom šetnjom Stazom prinčeva i sakupljanjem samoniklog bilja potrebnog za pripremu jela.

image

Manifestacija na izletištu Natrura Žumberak na Budinjaku

Jl/

- Ovogodišnja manifestacija je čak međunarodnog karaktera te smo dogovorili suradnju s Dolenjski muzejom iz Novog Mesta koji će pripremati hranu željeznog doba na čelu s Polonom Janežić. Kuharske vještine u edukativne svrhe će pokazat će i mađarski kuhari, a svoj obol će dati i Monika Bračić. Tko želi sudjelovati u tim radionicama ‘Tisućljeće kulinarstva‘ od 10 do 16 sati, mora se prijaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cijena za radionicu je 30 eura po osobi u što je uključeno piće dobrodošlice, radionice izrade hrane kao i sam ručak - kaže za Jutarnji list Bojan Dvoršek, vlasnik turističke agencije Sport i putovanja koja je organizator manifestacije a ujedno i koncesionar izletišta Natrura Žumberak na Budinjaku gdje se sve odvija.

Zacrtane planove neće im omesti, napominje još, niti eventualno loše vrijeme.

- Nema otkazivanja ni u slučaju kiše. Imamo jedan natkriveni dio koji može ugostiti oko 100-tinjak osoba tako da manifestaciju ne može spriječiti niti nevrijeme. Dođite. Svi ste dobro došli. Čekamo vas – veselo će Dvoršek opisujući dalje da je od podne na rasporedu edukativni program nazvan Priča o Krabatu i kuhinji 16. stoljeća koju će predstaviti Monika Šajatović. Dok je za 13 sati najavljena projekcija dokumentarnog filma o Janku Šajatoviću Krabatu.

image

Manifestacija na izletištu Natrura Žumberak na Budinjaku

Jl/

U nastavku bogatog programa uslijedit će i igrokaz o žumberačkom krumpiru, od 14.30 sati organizirana je radionica za djecu gdje će se izrađivati nakit, a svoje znanje s posjetiteljima podijelit će i muzejski predavači.

Poglede prisutnih mamit će i raskošne osmanske trbušne plesačice, vitezovi s programom mačevanja Vranskih vitezova, povijesno plesna skupina Kontea... Za 15 sati je predviđeno uprizorenje bitke Osmanlija protiv Uskoka s neizvjesnim ishodom.

U slučaju, pak, da vas ne interesira radionica s početka priče koja traje od 10 do 16 sati, zasigurno nećete ostati gladni. Jer Dvoršek kaže da će na izletištu biti posluživanje hrane od 13 do 16 sati i to uz bonove od 20 eura koji će se moći preuzeti na šanku te birati u moru slasnih jela koja će se nuditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 08:48