BITKA ZA UVALU SLANO

Branitelji se bune jer je država kamp koji koriste dala u zakup - branitelju

 
Josip Jazvić i Marko Miloš
 Matija Djanješić / CROPIX

Ukupno 49 branitelja, među njima 18 invalida Domovinskog rata, te šest udovica poginulih i umrlih branitelja, svako ljeto, a mnogi od njih već više od dva desetljeća, odsjedaju u kampu Uvala Slano u Selcu pokraj Crikvenice.

Do devedesetih je to bilo vojno odmaralište bivše JNA, a tada ga je preuzelo Ministarstvo obrane i branitelji su počeli dolaziti u kamp uz plaćanje godišnjeg paušala, često ondje boraveći, poput Marka Miloša iz Slavonskog Broda, po pet mjeseci godišnje.

Međutim, oni su, kao i svi ostali redoviti gosti kampa, a među njima ima i Slovenaca, Austrijanaca, Mađara i Nijemaca, ovog ljeta dobili obavijest da do 31. listopada moraju napustiti kamp. Naime, dosadašnjem koncesionaru ugovor nije produljen te je Ministarstvo državne imovine u svibnju objavilo javni poziv i na natječaju odabralo novog koncesionara kampa u Selcu, Danijela Dunatova, te se obvezalo predati mu ga praznog.

Prema registru obrtnika, Dunatov je tvrtku Ugostiteljstvo osnovao 19. lipnja, a natječaj za prikupljanje ponuda trajao je do 20. lipnja.

Početak problema

Dosadašnji koncesionar, društvo Adriatic kampovi, ponudilo je 1,505.000 kuna, što je bila i najbolja od ukupno sedam ponuda, no od Ministarstva državne imovine stigla mu je obavijest da će kamp dobiti obrt Ugostiteljstvo jer je vlasnik obrta Danijel Dunatov odlučio koristiti svoje pravo prednosti na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Tada nastaju problemi jer svim dugogodišnjim korisnicima kampa stiže obavijest da moraju ukloniti svoje objekte s parcele. Pobunili su se i branitelji i stranci koji te objekte koriste te je formiran svojevrsni “stožer za obranu kampa” na čelu s Markom Milošem, 70-postotnim invalidom Domovinskog rata.

- U inicijalnom su odboru i Josip Jazvić, 70-postotni invalid, Ivo Lazić, 100-postotni invalid, Mirsad Hamzić, 100-postotni invalid, i Mira Tvorek, udovica poginulog branitelja iz Vukovara. Već smo se sastali s ministrom Medvedom, a sada očekujemo i sastanak s ministrom Goranom Marićem, a ako ne bude uspjeha, i s premijerom Plenkovićem. Mi iz kampa nećemo otići - rekao nam je Miloš, objasnivši kako kamp funkcionira.

Plaćanje paušala

Naime, prije 40 godina, bivša JNA na području kampa sagradila je 152 objekta, a nakon što ih je preuzelo Ministarstvo obrane RH, branitelji i udovice koji i dandanas tamo dolaze, objekte su otkupili. U njih su uložili novac, obnovili ih, napravili krovove, sanitarne čvorove i slično, a kako je četiri desetljeća oko njih raslo drveće te se formirala gusta šuma, danas ih je nemoguće ukloniti bez dizalica i sječe stabala.

Miloš ističe da godišnje plaćaju oko 2000 eura paušala za kamp, i to u dvije rate po 7380 kuna, plus oko 2200 kuna za ljeto i zimu.

- Imam pravo na toplice koje nisam koristio, osim 2015., nakon što su mi ugrađene četiri premosnice, pa sam morao na rehabilitaciju. I meni i svima nama ovaj kamp znači puno više od toplica - ističe Miloš.

Navodi da se na posljednjem natječaju nisu uzela u obzir 152 objekta koja nisu niti bila prikazana na fotografijama. Sve izmjene na smještajnim objektima branitelji su do sada radili uz dozvolu zakupca, o svojem trošku. Unatoč tome što su ulagali u podizanje kvalitete smještaja, cijena paušala ostala im je ista.

Pronašli mir

Marko Miloš, kojemu je 70 godina, bio je 16 i pol godina Vladin povjerenik za zatočene i nestale. Ističe da je osobno sudjelovao u pronalaženju više od 5000 posmrtnih ostataka te je sudjelovao u razmjeni posmrtnih ostataka sa Srbijom, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom. To je, kako kaže, bio posao zbog kojeg je i “zaradio” četiri srčane premosnice.

U kampu su branitelji, invalidi i udovice, prema njegovim riječima, pronašli svoj mir, a sada ih tjeraju.

- Nemamo ništa protiv novog zakupca, ali nismo zadovoljni načinom na koji nas se tretira - govori.

Ističe da su u obrani svojih prava svi zajedno, i turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Mađarske, koji ovamo godinama dolaze i koriste objekte koje se sada mora ukloniti.

- S prvim danom listopada prestaje sezona i mi bismo do kraja mjeseca morali ukloniti svoje objekte. Ali, ostajemo ovdje i borit ćemo se za prava - naglašava.

Dobio koncesiju zbog Zakona o braniteljima

U Ministarstvu državne imovine potvrđuju da je nakon raspisanog javnog poziva najbolju ponudu dao postojeći koncesionar kampa, no budući da se vlasnik obrta Ugostiteljstvo pozvao na Zakon o hrvatskim braniteljima, koncesija je pripala njemu.

- Oni su prihvatili najbolju ponudu i prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, morali smo im dati koncesiju i sklopiti ugovor s njima jer nemamo drugog izbora - kažu u Ministarstvu.

Inače, obrt Ugostiteljstvo, kako doznajemo, imao je najlošiju ponudu, ali je zbog Zakona o hrvatskim braniteljima ipak dobio koncesiju. (G.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:48