POSLANICA S KAPTOLA

Božićne poruke Srakića i Bozanića: Hrvatski građani trebaju se izjasniti za ulazak u EU

 Marko Miščević/CROPIX

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit predsjednik HBK msgr. Marin Srakić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare je, osvrnuvši se na traženje novinara na stanje u društvu, izrazio nadu da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU , izrazio je očekivanje da će hrvatski građani na referendumu biti za ulazak u EU jer, porućio je, to je budućnost Hrvatske. Također je odbacio kritike na račun bogatstva Crkve, rekavši da se i ona odrekla dijela sredstava za socijalne programe.

U svojoj božićnoj poruci nadbiskup Srakić je kazao kako je Božić blagdan nade. Stavivši Božić u kontekst suvremenog života i zamki koje sobom nosi, rekao je kako, nažalost, u suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, izrazi kao što su spasenje, vječni život, nada, s mukom pronalaze prostor i sve više postaju nerazumljive riječi.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić , uputio je vjernicima božićnu poruku kojoj kaže kako Božić izaziva i privlači istinom, čak i onda kada se čovjek namjerno od njega želi udaljiti ili ga pretvoriti u neko sredstvo zabave radi zemaljske koristi.

- Takve karikature božićnoga slavlja, koje se ponekad žele nametnuti, pojedincima i društvu donose samo pogubno zavaravanje, ostavljajući tek pojačan okus gorčine i razočaranja, otvarajući izvore novih nesuglasja, nesporazuma i sukoba.

Bozanić kaže i da je Božić otvaranje prostora Bogu u kojemu se čuje govor obećanja i nade, a ponovno započeti od Boga ključno je pitanje suvremenosti, na koje često upozorava i Papa.

Hrvatsko društvo snagom Kristova utjelovljenja može doživjeti preporod i obnovu ako odgaja za kršćanske vrijednosti. Naraštaj hrvatskih djevojaka i mladića to očekuje te pokazuje da je spreman založiti se za to.

Kao još jedan razlog privlačnosti Božića kardinal je izdvojio što je on “otvoren prostor susreta, tako potreban čovjeku”. Ljubav u susretu s Bogom nije prolazan osjećaj, i nije samo osjećaj, nego način življenja u kojem je čovjek spreman trpjeti i to trpljenje ne shvatiti kao žrtvu, nego kao radost.

- Tu je srce Božića. Ako smo to spremni usvojiti, otkrit ćemo što se sve krije iza ukrašavanja, blagosti, pjesama, darivanja, nježnosti, susretljivosti - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 11:20