USKRSNA ČESTITKA

Srakić: Vjerujemo u izlaz iz krize, ali to neće biti jako brzo

Djakovo, 211210.Nadbiskup osjecko-djakovacki Marin Srakic jutros je u Djakovu objavio bozicnu poslanicu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

Uskrsnu čestitku i pastirsku poruku uputio je jučer, na tradicionalnom susretu s novinarima, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK mons. Marin Srakić, posvetivši je bljesku uskrsnuća u uskrsno jutro.

“Crkva nas poziva da u svoje živote unesemo uskrsno svjetlo te da i sami postanemo svjedoci svjetla, nasuprot mnogovrsnoj tami za koju osjećamo da nas pritišće u našim osobnim iskustvima, ali i u svijetu i društvu koje nas okružuje, osobito u onim prilikama kad nam se čini da nema izlaza, kad nas obuzima doživljaj očaja i besperspektivnosti”, poručio je u svojoj čestitki nadbiskup Srakić.

Neperspektivni grad

Nadbiskup Srakić govorio je o stanju u društvu s naglaskom na teško gospodarsko i socijalno stanje te na prvih stotinu dana Vlade. Rekao je da izlaz iz opće krize neće biti nimalo lak te je pozvao na opću solidarnost. “Vjerujemo da će se naći neki ključ ekonomskog boljitka, a kako, kada - dakako da je nerealno očekivati da će to biti brzo. No, teško je čekati rješenje, pogotovo među onima što su već ostali bez posla ili strahuju za nj”, rekao je nadbiskup Srakić.

Komentirao je i gospodarsko nazadovanje Slavonije, ali i Đakova, ocjenjujući da je taj grad i u prošlom režimu smatran neperspektivnom sredinom te da “ide svojim loše utrtim putem”.

Crkveni zakon

O teškom položaju Slavonije progovorio je kroz tešku poziciju mladih koji je napuštaju. “Njihov odlazak može se spriječiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta”, ocijenio je nadbiskup Srakić.

Novinari su ga zamolili da kaže nešto o svojemu skorašnjem umirovljenju, koje treba biti ove godine.

- To je regulirano crkvenim zakonom koji nalaže biskupima umirovljenje nakon 75 godina života, i o tome odlučuje Sveti Otac”, rekao je nadbiskup Srakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:23