MISA ZA DAN SVIH SVETIH

Bozanić na Mirogoju: ‘Svi možemo postati sveti, sveci već sada žive među nama, evo kako ih prepoznati‘

U propovijedi se osvrnuo i na svjetske moćnike, ‘koji dolaze i prolaze‘ naglasivši da će ti svi idoli slave proći kao pljeva
Josip Bozanić
 Tomislav Kristo/Cropix

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u ponedjeljak misu na blagdan Svih svetih na zagrebačkom groblju Mirogoj pored crkve Krista Kralja, a u propovijedi je pozvao sve da u sebi probude želju za svetošću prevladavanjem ravnodušnosti i izgradnjom zajedništva.

Naglasio je da su svi pozvani na svetost i da svi možemo postati sveti, da su nam sveci potrebni, oni su naši prijatelji i uzori, zagovornici kod Boga.

image
Josip Bozanić
Tomislav Kristo/Cropix

Sveci već sada žive u našoj sredini, to su osobe koje žive ljubav i dobro, koji uz sve poteškoće i životne nedostatke nastoje živjeti evanđelje, osobe koje svoju sredinu čime boljom, dodao je.

„Svetac nije neki izniman čovjek, svetac, svetica je normalna osoba koja naprosto privlači svojom produhovljenošću, posebnim gestama, pogledom očiju, licem, svojom nazočnošću”, naglasio je kardinal Bozanić.

image
Svetkovina Svih svetih
Tomislav Kristo/Cropix

„Ako svi možemo postati sveti onda imamo i tu dužnost”, kazao je i pozvao sve da u sebi probude želju za svetošću prevladavanjem ravnodušnosti i izgradnjom zajedništva.

Govoreći o svecima dodao je da svetačko lice nije namrgođeno, žalosno niti neprijateljsko, već radosno i spokojno.

U propovijedi se osvrnuo i na svjetske moćnike, 'koji dolaze i prolaze' naglasivši da će ti svi idoli slave proći kao pljeva, citirajući blaženog Alojzija Stepinca.

image
Josip Bozanić
Tomislav Kristo/Cropix

„Istinska povijest koja traje i posjeduje dosljednost, koja ima smisla i značenje pripada ljudima blaženstava”, istaknuo je.

Bozanić je zaključno ponovio da svetost nije daleko već da živi među ljudima, u kućama, po ulicama i putovima, a da su ljudi blaženstava naši istinski prijatelji te da živjeti blaženstva znači biti prijatelj ljudi.

Nadbiskup Barišić: Svetkovina Svih svetih povezuje nebo i zemlju

Na blagdan Svih svetih splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu na splitskom groblju Lovrinac te je u propovjedi istaknuo kako euharistijsko slavlje današnje svetkovine povezuje nebo i zemlju napomenuvši kako svi sveci nisu uvijek imali uzoritu prošlost.

"Euharistijsko slavlje današnje svetkovine povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka, žive i preminule, svece i grešnike," rekao je nadbiskup Barišić.

Kazao je i kako svi sveci nisu uvijek imali uzoritu prošlost. "Ne zaboravimo da svi sveci nisu uvijek imali uzornu prošlost, kao i svaki grešnik, među kojima smo i svi mi, na sreću ima svoju budućnost - mogućnost obraćenja," istaknuo je Barišić.

Naglasio je i kako nismo sami "niti smo plod slučaja izručeni kaosu". "Nismo ovdje na Zemlji tuđinci, stranci, izgubljeni u vremenu i prostoru, nego smo već sugrađani svetih i ukućani Božji, a ne zarobljenici smrti i stanovnici groba. Blago nama jer nam sveci i blaženici daju utjehu i ohrabrenje," poručio je Barišić.

Mnoštvo vjernika tijekom dana posjećivalo je grobove svojih najmilijih na splitskom Gradskom groblju Lovrinac. Većina vjernika pridržavala se epidemioloških mjera noseći zaštitne maske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:53