OŠTRE REAKCIJE

Napeto na relaciji Banski dvori-Kaptol, u Vladi su ostali konsternirani izjavom iz HBK

Sam vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj stao je na stranu prosvjednika, što nije ostalo neprimijećeno na protestima u subotu na Markovu trgu

Josip Bozanić i Andrej Plenković

 Cropix

Izjava Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koja se u petak usprotivila uvođenju covid-potvrda i pozvala, između ostalog, da se koriste "neinvazivne metode testiranja", izazvala je burne reakcije u javnosti.

U Vladi su ostali konsternirani tom izjavom, što se moglo vidjeti i po odgovoru premijera Andreja Plenkovića koji je u subotu poručio da on sluša što papa Franjo govori i da ne razumije što je to invazivno u testiranju. Oštro su, pak, reagirali bolnički liječnici koji su prozvali HBK da je stala na stranu prosvjednika i da bi njihove neodgovorne i populističke izjave mogle dovesti do veće smrtnosti od covida-19, a na prosvjede je reagirao i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je podržao cijepljenje pozivajući se na poruke pape Franje. Jedini koji je javno podržao HBK i njihovo protivljenje uvođenju covid-potvrda bio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na strani prosvjednika

Inače, članovi Stalnog vijeća HBK su nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik, kardinal Josip Bozanić koji je potpredsjednik, a članovi su nadbiskupi Đuro Hranić i Dražen Kutleša te biskup Zdenko Križić.

Dakle, sam vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj stao je na stranu prosvjednika, što nije ostalo neprimijećeno na protestima u subotu na Markovu trgu gdje se pljeskalo ovoj izjavi HBK, a kritiziralo pojedine nadbiskupe koji su na suprotnoj strani, misleći vjerojatno na Uzinića.

Podsjetimo, HBK je u petak poslala izjavu u kojoj kažu kako se "stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti" kod cijepljenja te da sve mjere moraju biti bez prisile i uvjetovanja, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu.

"Tematiziranje gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja", poručila je HBK.

Na to je reagirao Plenković poručivši kako njega inspirira ono što stalno govori papa Franjo potičući vjernike da se cijepe te da ne vidi da je testiranje nešto što je invazivno.

- Ja sam čuo što je rekao papa Franjo, i to jako cijenim. Sigurno su i oni čuli. Mnogi od njih su se cijepili i mnogi imaju jako konstruktivne poruke. Mislim da je važno da svi autoriteti u hrvatskom društvu u ovom osjetljivom trenutku daju svoj doprinos - poručio je Plenković.

Milanović se slaže

Milanović je, s druge strane, podržao njihovu izjavu, složio se u kritici uvođenja covid-potvrda i prozvao mjere Stožera "sumrakom pameti", a na uvođenje covid-potvrda ne gleda nikako.

- Ne gledam na to. Ne pitam vas jeste li cijepljeni. Ne zanima me. Neću reći da podržavam prosvjede jer će mi reći da huškam na Vladu. Logično je da ljudi izražavaju drukčije mišljenje. I meni to smeta. Stav HBK je stav švedskih protestanata, pametnih kršćana - izjavio je Milanović, pozvavši na ukidanje restrikcija.

Milanović je i u nedjelju rekao da će se ponašati kako ga je volja i da to preporučuje svim građanima

- Neka se ponašaju kako im je volja. Pozivam na cijepljenje i treću dozu cijepljenja, ali ovo je teror. Ako sam ja cijepljen i mogu vas zaraziti, od čega ja vas štitim? - zapitao se Milanović.

Plenković je odgovorio da se on bavi nebitnim stvarima jer ima puno vremena.

- Milanović optužuje biskupe da su počinili kazneno djelo, a onda demagoški čitamo da se on s njima slaže, a zapravo ne. To je suptilna, politikantska igrica koju mi vidimo. Ne znam da li javnost to vidi - rekao je Plenković.

Neodgovorno

Jučer je i HZJZ odgovorio u opširnom priopćenju u kojem opisuje sve benefite cijepljenja te pojašnjavaju da neinvazivni testovi, kao što su oni koji se provode uzimanjem uzorka sline, naprosto nisu dovoljno pouzdani da bi se ustanovilo je li netko zaražen, no najoštriji su bili u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika.

"Sljedeći put kad vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10 posto zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli. Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti", poručili su te ih pozvali da izađu iz kula bjelokosnih i dođu u bolnicu.

"Cijepljeni ste, imate covid-potvrdu, nema straha za vaše zdravlje. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike. Oni će vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita. To je jedina znanstvena istina. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk", ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:13